Julien en Maria uit Kortenberg vieren hun briljanten bruiloft

De viering van de briljanten bruiloft van Joris Julien Lebrun en Maria Van Craenenbroeck in Kortenberg
Joris 'Julien' Lebrun (88) en Maria Van Craenenbroeck (85) uit Kortenberg waren onlangs 65 jaar getrouwd. Ze vierden hun briljanten huwelijk in het bijzijn van familie op het gemeentehuis van Kortenberg. “We horen bij elkaar door en voor de liefde”, klonk het.

Ze leerden elkaar kennen op de dansvloer op Nossegem kermis in 1952. Hij was er toen 19 en uit Kortenberg, zij was 16 jaar oud en uit Nossegem afkomstig. Ze zagen elkaar even niet. Na enkele maanden kwam Joris, die iedereen kent als Julien, Maria en haar zus onderweg naar 'de voetbal in Zaventem' weer tegen.

“Het was liefde op het eerste zich en nu nog altijd”, zei Julien. Ze trouwden na vijf jaar in 1957 en gingen de eerste acht jaar wonen boven de moeder van Maria. Daarna verhuisden ze naar Kortenberg. Na twaalf jaar huwelijk kwam hun zoon Yves er. Hij werd priester en heeft nu onder meer de Nederlandstalige parochies in Laken en Nederoverheembeek onder zijn hoede. “Ik ben fier dat hij priester is!”, klonk het bij de kwieke vader.

Julien was schrijnwerker en was onder andere in de weer in de opbouw van de Expo 58 in Brussel. Hij was actief aan het Chinees Paviljoen, daarna in het Brusselse Justitiepaleis. Maria werkte in de cafétaria van het Ministerie van Volksgezondheid bij de dienst epidemiologie in Elsene. Ze richtten samen met onder andere de broer van Julien, Jean, Atletiekclub Kortenberg (ACKO) op. Julien werd verschillende keren provinciaal en zelfs Belgisch kampioen, zijn vrouw Maria moest niet onderdoen en heeft het pisterecord in Schaarbeek bij de veteranen op de honderd meter nog steeds in handen. Julien voetbalde vanaf 1953 met zijn broers bij Sporting Kortenberg in tweede provinciale en was meer dan 25 jaar lid van De Koninklijke Fanfare Eendracht Kortenberg, hij speelde er eerst bugel dan bariton. Beiden speelden ook toneel.

Momenteel kunnen ze nog steeds niet stil zitten en wandelen ze veel, dat of in de groenten- of bloementuin werken. 

Lees meer over