Haacht plaatst vrachtwagensluis om trucks te weren in Hambos

Vrachtwagen in gracht Hambos

De Kapelleweg, ten noorden van de spoorweg, de Hambosstraat en de Waterstraat in Haacht zijn smalle landelijke wegen die niet geschikt zijn voor doorgaand vrachtverkeer. De toegang tot de industriezone Hambos loopt via de Vaartdijk en de Kruineikebrug, waar de nieuwe ontsluitingsweg naar de N26 op aansluit. Onlangs werden er ANPR-camera's geplaats om zwaar verkeer te ontmoedingen deze banen te nemen.

De Kapelleweg, tussen spoorweg en Hambosstraat, de Hambosstraat en de Waterstraat liggen in een zone waar verkeer boven 3,5 ton verboden is, uitgezonderd laden en lossen. Dit verbod wordt echter vaak genegeerd als kortere verbinding tussen industriezone Hambos en de Wijgmaalsesteenweg. Niet zelden komen vrachtwagens er in de problemen en komen ze in de gracht terecht, zoals in het verleden dit al meermaals het geval was.

Om dit te handhaven, werden ANPR-camera's geplaatst die, zoals bij een trajectcontrole, de nummerplaat automatisch registreren. Wanneer een vrachtwagen binnen een bepaalde tijd voorbij beide camera's rijdt, is dit doorgaand vrachtverkeer en kan de lokale politiezone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen deze verbaliseren. Sinds 17 april 2024 is deze vrachtwagensluis operationeel.

Lees meer over