BV's op vakantie in coronatijden: de vakantie van Stijn Kolacny

Stijn Kolacny op vakantie
Waar gaan de bekende figuren uit onze regio met vakantie? Die vraag stelden wij aan vijf BV's nu de coronamaatregelen ons toch al iets meer vrijheid geven. Wij gingen bij hen aankloppen en vroegen meteen ook naar hun vakantie-ervaringen vóór de coronacrisis. Vandaag kloppen we aan bij Stijn Kolacny (45) uit Aarschot, die samen met zijn broer Steven aan de basis ligt van het koor Scala en er de wereld mee rondreist. “Ik sliep in honderden hotels over de hele wereld maar met het gezin gaan we telkens kamperen. Mijn vrouw moet de tent wel rechtzetten want dat kan ik niet.”

Naast Scala leidt Stijn, samen met zijn zus Krista en vrouw Lokke Dieltiens, het jeugdkoor Scaletta. Die laatste is er voor verantwoordelijk dat het gezin Kolacny jaarlijks met vakantie gaat op een camping. “Als kind ging zij met de familie al kamperen en telkens trokken ze dan naar Vallon Pont d’Arc in de Franse Ardèche. We kenden mekaar nog maar enkele maanden toen ze voorstelde om er naartoe te gaan want haar familie was daar met vakantie. Ik leerde mijn schoonfamilie dus kennen op die camping, een beetje speciaal maar heel gezellig. Ik heb het echt wel moeten leren appreciëren maar het is superleuk. Zeker voor onze kinderen - Stijn en Lokke hebben vier kinderen, met name Rosa (11), Juul (10), Tuur (8) en Kamiel (6) – want die amuseren zich daar rot. Wat ik aanvankelijk minder leuk vond was dat de koffie er gezet werd met zo’n koffiepot waar je langzaam de koffie naar omlaag moet drukken, dat was voor mij een stap te ver. Na lang zeuren, zeulen we nu een Senseomachine mee (lacht). Ik ben echt dol op koffie, in Amerika heb ik eens een uur gestapt op zoek naar een tas koffie. Toen we op tournee waren in Italië, en de bus ’s ochtends ergens stopte, kon ik mijn geluk niet op want daar vind je overal wel een koffiehuis waar je maar moet kiezen welke koffie je vandaag eens wil proeven. Neem mij mijn koffie af en je krijgt een nachtmerrie", lacht Stijn.

Stijn Kolacny-Foto: Ronny Van Casteren

We zijn er geweest

Intussen gaat het koppel jaarlijks met de tent op vakantie, al is het voor Stijn soms nog altijd aanpassen. “Zo trokken we een keertje naar Kroatië waar er net een hittegolf was, ik kan je verzekeren dat je dan serieus zweet in een tent. Een andere keer gingen we naar Denemarken en daar sloeg het weer om. Ik dacht echt dat we eraan gingen en panikeerde, maar mijn vrouw bleef er rustig onder.”

Intussen kocht het koppel een reuzetent waar ze alle zes samen in kunnen slapen. “Bij aankomst is Lokke eventjes de man in het gezin want zij is diegene die de tent rechtzet, ik kan dat niet en ben dan een beetje de vrouw die zich om de kinderen bekommert (lacht). Mijn vrouw is ook diegene die op de camping kookt. Zij doet dat echt zeer goed en telkens verbaast ze mij met hetgeen ze op tafel brengt. Zeker als je weet dat ze dit doet met twee kleine campingvuurtjes. Let op, ik kook thuis ook hoor, maar nog maar sinds een jaar of twee.”

Het gezin gaat eerder op zoek naar kleine en gezellige campings al kan een grote ook. “Het belangrijkste is een propere sanitaire blok. We zaten eens op een camping in Italië waar het degoutant was maar we zijn er toch maar gebleven. Wat dat betreft kan ik wel tegen iets maar daar was het echt vies. Nog erger was het gesteld in een jeugdherberg in Letland waar we ooit op tournee terechtkwamen. Om te douchen deden de leden eerst plastieken zakken rond hun voeten.”

Stijn Kolacny op vakantie

Offline tijdens de vakantie

Wat Stijn vooral appreciëert aan de vakanties met het gezin is de rust die hij er vindt. “Tijdens het jaar is het in niet coronatijden met Scala en Scaletta zeer druk maar tijdens de vakantie ga ik volledig offline, ik lees dan zelfs geen nieuws. Thuis doe ik dat dagelijks ook om heel even tot rust te komen. Dat er op vele campings intussen wifi aanwezig is, vind ik geen goede evolutie. Op de Franse camping was er alleen wifi aan de cafetaria en dan zag je al die jongeren daar verzamelen. Voor mij hoeft dat dus echt niet. Ik lees heel graag en dan verslind ik boek na boek. Anderzijds willen we ook wel de regio leren kennen en gaan we telkens op verkenning. Onze kinderen hadden, nog voor ze naar school gingen, al 17 landen gezien. Dat had natuurlijk ook te maken met de tournees die we deden. We gaan ook regelmatig op citytrip en met vier kinderen is dat best heavy. Ik herinner mij zo’n moment waarop één van hen met zijn veter tussen de roltrap vast kwam te zitten, er valt altijd wel iets te beleven met vier kinderen. Soms zie je mensen ze ook verbaasd tellen en dan zie je het ongeloof. Wij zijn het intussen gewoon om met z’n zessen op pad te gaan en dat lukt aardig (lacht).”

Stijn Kolacny op vakantie met gezin
Stijn Kolacny op vakantie met gezin

Tent dan maar aan zwembad zetten

Door de coronamaatregelen ging het dit jaar niet richting buitenland maar Stijn en Co. verzonnen wel een origineel alternatief. “De oudsten spelen mee in een musical in Antwerpen en moeten ook repeteren. Wij kozen dan maar voor de Lilse bergen in Lille. Dat is op een half uurtje rijden van de repetitieruimte. Vooraleer we naar daar reden zijn we gestopt bij vrienden in Geel die een zwembad hebben. We hebben onze tent pal ernaast opgesteld, dat was zeer gezellig.”

Het laatste weekend van de zomervakantie trekken Stijn en Lokke er nog op uit met de leden van Scaletta. “We doen dat elk jaar en trekken naar kasteel D’Ursel in Hingene. Drie dagen lang dansen en zingen we er maar we maken ook heel veel plezier. Ik kijk daar telkens enorm naar uit", zo besluit Stijn.

Stijn Kolacny op vakantie met gezin

Lees meer over