Ex-zaakvoerster kinderdagverblijf in Tielt-Winge riskeert zes maanden cel van Leuvense rechter

23 April 2024 | 13u46 | Gepost door redactie
Tijgertjes

Ex-zaakvoerster van de voormalige kindercrèche De Tijgertjes in de Haldertstraat in Houwaart (Tielt-Winge), R.J., moest zich maandag verantwoorden voor de rechtbank in Leuven. Ze stond er terecht voor het ontzeggen van gepaste voeding en verzorging en voor onopzettelijke slagen. Dat weet HLN. 

Kinderdagverblijf De Tijgertjes werd opgericht in 2007 en genoot lang een goede reputatie maar in september 2020 kwam er bij Kind en Gezin een anonieme klacht binnen. De kinderopvang sloot de deuren op 4 januari 2021. 

Aan het Agentschap Zorginspectie werd gevraagd een controle uit te voeren. Volgens de inspecteurs konden verschillende punten verbeterd worden maar waren andere klachten ongegrond of ontkende de verantwoordelijke die. Zo bijvoorbeeld ontkende ze dat kinderen twee keer fruitpap kregen op één dag wanneer er daarvan teveel was gemaakt en dan geen groentepap kregen. 

Onopzettelijke slagen

De ex-uitbaatster moest zich ook verantwoorden voor onopzettelijke slagen. Twee kinderen kwamen destijds thuis met verwondingen. Van het ene kind wist ze, naar eigen zeggen, van niets en het andere had die verwondingen evenzeer elders hebben kunnen oplopen.Volgens het zorgverslag was er onvoldoende inzicht om een gezonde, veilige en hygiënische opvang te garanderen.

Een ander element in het dossier is het feit dat er soms teveel kinderen aanwezig waren en de ex-uitbaatster zou ook gesjoemeld hebben met de aanwezigheidslijsten van het personeel.

Nog steeds volgens HLN verklaarde een gewezen personeelslid tenslotte aan de speurders dat er achteraan aan een raam een bolderkar klaarstond om kinderen weg te smokkelen bij een eventuele controle.

R.J. riskeert een effectieve celstraf van zes maanden en 2000 euro boete, zelf gaat ze voor de vrijspraak. De rechter velt een vonnis volgende maand.

Lees meer over