Proces van Vlaanderens beruchtste kotbazen start morgen op Leuvense strafrechtbank

WONING

Leuvense kotbazen Arnold Appeltans (70) en zijn zoon Manu (40) werden in december door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor huisjesmelkerij, krotverhuur en deelname aan een vereniging van misdadigers. Als alles bewezen kan worden, riskeren ze tot vijf jaar cel.

Na vier jaar kwam het onderzoek tot een einde. De Limburgse familie stevent op het grootste proces omtrent huisjesmelkerij af. Op het krotverhuur en huisjesmelkerij staan celstraffen tot drie jaar. Huisjesmelkerij levert celstraffen tot vijf jaar op, omdat er hierbij misbruik gemaakt wordt van personen in een kwetsbare positie.

Manu Appeltans, zijn vader Arnold en moeder Lizy Strauven uit Hoeselt worden verdacht van huisjesmelkerij met verzwarende omstandigheden van zes panden tussen 1 september 2014 en 14 oktober 2020 en inbreuken op de Vlaamse Wooncode met verzwarende omstandigheden. Met name de verhuur van 24 woningen zonder aan de vereisten en normen te voldoen, tussen 7 januari 2014 en 25 oktober 2021 en het deel uitmaken van een vereniging opgericht om op personen of eigendommen wanbedrijven te plegen tussen juni 2013 tot oktober 2021. Voor die laatste beschuldiging staat bovendien nog een klusjesman terecht. Het zou om een dossier gaan van meer dan 1.600 pagina’s, met vermelding van honderden gedupeerden. Het zou het grootste proces ooit rond huisjesmelkerij in ons land worden.

Het proces kwam er, ruim drie jaar nadat het kwartet in december 2019 opgepakt werd in het kasteel van Schalkhoven. De moeder en de klusjesman mochten al snel de cel verlaten. Vader en zoon bleven vier weken achter de tralies. De nv Arlimo, gelegen in de Stamdonckstraat onder de naam Kotlink, waarin de familie het merendeel van het kotenimperium heeft ondergebracht, kreeg een bewindvoerder. De KU Leuven verbrak al even geleden de samenwerking met deze beruchte familie, waardoor geen enkel pand van hen het kotlabel van KU Leuven bezit.

Afspraak op de strafrechtbank in Leuven morgenvoormiddag, tenminste als de zaak niet zal worden uitgesteld.

Lees meer over