Holsbekenaren bouwen zonnedak voor woonzorgcentrum Sint-Margaretha

22 februari 2021 | 08u44 | Gepost door annpeeters
dak
Binnenkort maken Buurtzorg Holsbeek en het woonzorgcentrum Sint-Margaretha in Holsbeek hun eigen stroom. Op het dak worden meer dan 300 zonnepanelen geplaatst door Energiecoöperatie Oost-Brabant (ECoOB). Opvallend, de zonnestroominstallatie wordt niet alleen volledig gefinancierd met burgerkapitaal, het waren bovendien enkele inwoners van Holsbeek zelf die de kat de bel aan bonden en het initiatief namen voor dit project.

Marc Aertssen, zelf Holsbekenaar, nam vorig jaar deel aan de Ronde Tafel van het Klimaat: “Als geëngageerde burger wilde ik graag een bijdrage leveren aan de strijd tegen klimaatverandering. Zo kwam ik in contact met de mensen van Sint-Margaretha en ECoOB. Eenvoudig gesteld zijn het de Holsbekenaren die de zonnepanelen kopen en er dus eigenaar van zijn. Sint-Margaretha is de klant die de energie van de zonnepanelen gebruikt. Zij genieten van een lagere energiefactuur en de burgers/Holsbekenaren delen een stukje mee in de winst.”

Steven Decat, bestuurder van ECoOB, is enthousiast over de samenwerking met de Holsbekenaren. "Met grote zonnedaken willen we als energiecoöperatie de energietransitie in de regio Oost-Brabant versnellen. De betrokkenheid van burgers is daarin zeer belangrijk. Hier gaan we nog een stapje verder in burgerparticipatie. Van bij de start tot de oplevering van het project zijn buurtbewoners Marc, Steven en Chris nauw betrokken bij de planning, technische uitwerking en communicatie. Dit toont mooi aan dat je als burger een rol kan spelen in de omschakeling naar meer groene energie in eigen streek. We hopen ten stelligste dat dit model slechts het begin is van een toenemende samenwerking met de burgerbevolking.”

Zonne-energie met 85% eigenverbruik in wzc Sint-Margaretha 

Bij woonzorgcentrum Sint-Margaretha zijn ze blij met de aanpak van ECoOB. “Zonder een euro te moeten investeren gaan we samen met onze bewoners zelf groene stroom opwekken die we voor 85% meteen gaan verbruiken”: legt directeur Dirk Doucet uit. “De geschatte jaaropbrengst bedraagt ongeveer 123 MWh. Dit komt overeen met het jaarverbruik van 35 huishoudens. Ik was meteen gewonnen voor het lokaal karakter van dit project en als we op de koop toe nog minder moeten betalen voor onze elektriciteit hoef je niet langer te twijfelen natuurlijk. Het past perfect in het plaatje van ons buurtzorgverhaal. In maart organiseren we een digitale infoavond voor bewoners, mantelzorgers, personeel, vrijwilligers en buurtbewoners die nadien aandeelhouder van ECoOB en mede-eigenaar van de zonnepanelen van Sint-Margaretha kunnen worden.”

En Marc, die is aangenaam verrast door de impact die hij op korte tijd met enkele inwoners heeft kunnen realiseren. “Elke keer als we langs Sint-Margaretha passeren zullen we stiekem kunnen zeggen dat dit toch een beetje ons zonne-project is.”

Lees meer over