Holsbeek pakt leegstand aan

Leegstand
De gemeente Holsbeek gaat de strijd aan met de leegstand en verloedering van gebouwen. Veel jonge gezinnen zijn op zoek naar een betaalbare woning in Holsbeek en omgeving. De gemeente geeft dan ook een signaal aan eigenaars dat het tijd is om panden die al jaren leeg staan op de markt te brengen of te verhuren zodat ze nuttig gebruikt worden.

Bewoonde woningen en tuinen worden ook beter onderhouden. Dat maakt ook voor de buurt de omgeving en het beeld van het dorp aangenamer. 

De gemeente heeft het voorbije half jaar een systematisch nazicht gedaan voor alle gebouwen van de ganse gemeente. Alle eigenaars van een pand waar al gedurende meer dan twee en half jaar niemand als bewoner ingeschreven is, worden nu door de gemeente aangeschreven. 

Deze woningen, appartementen of gebouwtjes vallen onder de definitie van een tweede verblijf, en zijn dus onderworpen aan de belasting op tweede verblijven van 750 euro. Die jaarlijkse belasting is een aansporing voor de eigenaars om hun pand een nuttige bestemming te geven. 

Lees meer over