54 maanden cel voor verkrachtende professor uitgesproken

Vier verdachte dieven betrapt in Leuven en Bertem
De strafrechtbank in Tongeren veroordeelde een professor psychologie aan de KU Leuven die in 2016 een studente heeft verkracht en aangerand, tot 54 maanden cel en 5 jaar ontzetting uit zijn rechten. De twee verbleven in het Spaanse Barcelona voor een congres, waar de prof heel wat avances maakte en zich bijzonder flirterig opstelde.

De professor, hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven, bleef afwezig voor zijn vonnis aan de strafrechtbank in Tongeren. Hij werd veroordeeld voor de verkrachting en aanranding van een van zijn studentes in de zomer van 2016, zo meldde HLN. Zijn slachtoffer was er wel, ze werd bijgestaan door een medewerkster van slachtofferonthaal. Voor de studente was die ervaring enorm traumatiserend. Na de bewuste reis poogde ze het lang te verdringen. Tot ze psychische hulp zocht en twee jaar na de feiten klacht indiende bij de politie.

De strafrechtbank veroordeelde de zestiger tot een celstraf van 54 maanden ofte 4,5 jaar. De rechter baseerde de schuld op de gedetailleerde verklaring van het slachtoffer, waarin ze verwees naar de uitgebreide Whatsapp berichten waarin de professor voor en na de feiten een bijzonder ongepaste communicatie voerde, verklaringen van andere getuigen, meldingen van ongepast gedrag bij andere studentes aan de ombudsdienst van de KU Leuven, de DNA-match op het gescheurde T-shirt van het slachtoffer én de leugendetector-test waarin hij faalde.

In juli 2016 waren het slachtoffer, een laatstejaarsstudente, en de promotor van haar masterproef, op reis. De studente, die eraan dacht te doctoreren, ging in op de uitnodiging om hem tussen 4 en 8 juli 2016 te helpen met een presentatie op een internationaal congres. Dit werd door de Universiteit van Barcelona georganiseerd. In plaats van een hotel boekte de dader via Airbnb een duplexflat in het centrum van Barcelona, opmerkelijk gezien de universiteit even buiten het centrum ligt. Het appartement telde één slaapkamer, al was dat volgens de man niet de bedoeling en zou hij overnachten op het zetelbed op de benedenverdieping.

Hij stelde nadien voor ter verbinding om samen een tattoo te laten zetten, met als motto: “What happens in Barcelona, stays in Barcelona.” Tijdens de tweede nacht kroop hij ’s nachts bij haar in bed en randde haar aan. Tijdens de vierde nacht ging hij vele stappen verder en verkrachtte hij haar. Haar paspoort en visakaart had de professor tijdens de reis in bewaring genomen, zogezegd om niet bestolen te worden, verklaarde de man eerder.

Naast de celstraf van 54 maanden, werd de dader ook vijf jaar ontzet uit zijn burgerrechten. De betreffende prof was intussen al op non-actief gezet terwijl de universiteit een eigen tuchtrechtelijk onderzoek had opgestart. Hij heeft sindsdien geen toegang meer tot de universitaire gebouwen en terreinen én mag geen contact hebben met studenten.

Lees meer over