Bertem, Leuven en Lubbeek plaatsen struikelstenen

struikelsteen

Een struikelsteen is een gedenkplaatje in het trottoir aan de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. In Bertem, Leuven en Lubbeek werden struikelstenen geplaatst. 

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig plaatste zaterdag een struikelsteen in de Zavelstraat in Kessel-Lo ter nagedachtenis van verzetsstrijder Gustaaf Ruelens. Gustaaf sloot zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij het verzet tegen de Duitse bezetter. Hij hielp onder andere sluikpers verspreiden en gaf voortvluchtigen onderdak.

“Gustaaf Ruelens werd in 1943 thuis gearresteerd door de Gestapo, die hem naar het Fort van Breendonk bracht. Van daaruit werd hij gedeporteerd naar Buchenwald, waar hij in gevangenschap verbleef tot de bevrijding van het kamp”, vertelt Rita Vrancken. ​​“In Buchenwald werd hij bevriend met Raymond Vrancken, maar vooraleer hun wegen zouden scheiden, beloofden ze elkaar een dure eed: Als gij het niet haalt en ik wel, zorg ik voor uw gezin. En zo werd Gustaaf vele jaren later mijn (stief)grootvader.”

Rita verwerkte het verhaal van Gustaaf, Raymond en zijn gezin eerder al in het boek ‘Ge wint geen oorlog zonder verzet' (Epo 2023), nu wordt de herinnering aan hen vereeuwigd in de straatstenen. 

Lubbeek

In Lubbeek installeerde kunstenaar Gunter Demnig, bezieler van het project, zaterdag ook een struikelsteen ter nagedachtenis van Raymond Vrancken uit Pellenberg. Hij overleefde de kampen niet. De struikelsteen werd geplaatst aan de Steenrotsstraat 32 in Pellenberg. Raymond Vrancken werd van het leven beroofd in het concentratiekamp Dora-Ellrich. 

Bertem

In Bertem werden zaterdag drie struikelstenen geplaatst op de Tervuursesteenweg. Twee werden geplaats aan de woning waar ooit de broers François en Gaston Jourand woonden. Gaston (1921) was verzetsstrijder en is gearresteerd en geïnterneerd op 9 december 1943. Op 1 maart 1944 is hij geëxecuteerd in Breendonk. Zijn broer François (1924) werd ook op 9 december 1943 opgepakt en op 1 maart 1943 om het leven gebracht in Breendonk. 

De derde struikelsteen is een herinnering aan Emiel Dottermans (1922). Hij werd als verzetsstrijder gearresteerd op 8 december 1943 en is om het leven gebracht op 1 maart 1943 in Breendonk. 

In heel Europa liggen nu meer dan 100.000 struikelstenen (of Stolpersteine in het Duits), waarvan 17 in Leuven. Samen vormen ze een verspreid monument en kunstwerk voor de slachtoffers van het nazisme. Elke struikelsteen is een messing plaatje van 10 x 10 cm, bevestigd op een kassei. De stenen worden in het voetpad geplaatst bij de laatst gekende en vrijwillig gekozen woonplaats van een slachtoffer.

Lubbeek

Lees meer over