Dag van de geleidehond: "Zelda heeft ervoor gezorgd dat die donkere buitenwereld toch een fijne plek werd”

Ruben en Zelda

24 april is de Internationale Dag van de Geleidehond, dat zo'n hond een wereld van verschil maakt, weet ook Ruben Wensing uit het Leuvense.

Ruben Wensing leeft met een visuele beperking. Op driejarige leeftijd ontdekte zijn moeder dat hij niet goed zag. Hoewel een gewone bril in eerste instantie hielp, moest hij op zijn 35ste toch overschakelen naar een witte stok. Ondertussen krijgt hij al zes jaar hulp van Zelda, zijn eerste geleidehond.

Ruben vertelt dat hij lang heeft geprobeerd zijn beperking te verstoppen en te negeren. Het verlies van zijn mobiliteit was moeilijk te aanvaarden en zijn chaotische aard maakte het nog lastiger om ermee om te gaan. Hij genoot van activiteiten zoals windsurfen en autorijden, maar moest afscheid nemen toen zijn zicht verder achteruitging.

Na jaren met de witte stok te hebben gelopen, besloot Ruben toch een geleidehond aan te nemen. Zelda kwam op het juiste moment in zijn leven en bracht nieuwe mogelijkheden met zich mee. Hoewel het even duurde om aan elkaar te wennen, heeft Zelda nu een speciale plek in Rubens leven.

De geleidehond heeft niet alleen zijn mobiliteit verbeterd, maar ook zijn sociale interactie en zelfvertrouwen versterkt. Zelda daagt hem uit en zorgt ervoor dat hij de buitenwereld weer durft te verkennen. Ruben voelt zich herontdekt op het gebied van mobiliteit en kan door Zelda meer actief participeren in de maatschappij.

De hond werd aan Ruben toegewezen door de vzw Belgisch Centrum voor Geleidehonden. BCG vzw is een nationale mobiliteitsorganisatie die sinds 1990 blindengeleidehonden opleidt en kosteloos ter beschikking stelt aan personen met een visuele beperking. "We doen dit omdat personen die blind of slechtziend zijn weer op een veilige, meer ontspannen en efficiënte manier actief kunnen zijn in onze samenleving, door gebruik te maken van een geleidehond. Een geleidehond helpt hen bij hun verplaatsingen om bijvoorbeeld zelfstandig te winkelen, naar hun werk te gaan of om deel te nemen aan socioculturele activiteiten.

Dopjes

Al sinds 2005 verzamelen de vrijwilligers van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden, plastic dopjes. Deze ludieke actie, die ooit klein begon, groeide uit tot een voorname bron van inkomsten voor het BCG. De zuivere plastic dopjes en deksels van flessen, bussen en andere verpakkingen worden verzameld, opgehaald, gesorteerd en tenslotte verkocht aan een recyclagebedrijf. "Het plastic wordt vermalen, zodat het opnieuw kan verwerkt worden. Zo worden er van de dopjes o.a. duurzame paletten gemaakt. Op deze milieuvriendelijke manier zamelen we geld in om de opleiding van ons geleidehonden te financieren. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven, scholen, verenigingen en zelfs festivals doen jaarlijks hun duit in het zakje. Of toch in ieder geval hun dopjes. Zo hebben we sinds het begin van de actie meer dan 3000 ton dopjes ingezameld."

Meer info over de vzw en hoe je kan helpen, vind je hier.

Lees meer over