Nieuwe vleugel geopend in SALCO

29 augustus 2022 | 19u41 | Gepost door annpeeters
salco

In september neemt het Sint-Albertuscollege-Haasrode (SALCO) een nieuwe vleugel in gebruik, met 12 extra leslokalen en een ruim polyvalent lokaal.

SALCO telt momenteel bijna 900 leerlingen en biedt ASO- en OKAN-onderwijs aan in de zuidelijke rand van Leuven. De nieuwbouw maakt het voor de school mogelijk om bestaande ruimtelijke noden kwalitatief in te vullen en om klaar te staan voor nieuwe ontwikkelingen.

Leuven is een belangrijke en aantrekkelijke onderwijsregio. Met de extra infrastructuur langs de Geldenaaksebaan is SALCO een wissel op de toekomst. De nieuwbouw speelt in op de toenemende behoefte aan specifiek ingerichte vaklokalen. Op die manier kunnen leerlingen in de best mogelijke omstandigheden les krijgen.

Dit gebouw is tot stand gekomen om verschillende noden in te vullen, noden op lange termijn, en op korte termijn. Voor de korte termijn waren er ruimtelijke noden voor de leerlingen, voor het personeel en voor de directie en ontstonden er nieuwe vragen. Het schoolbestuur moest een oplossing vinden voor de toenemende moeilijkheden om lesroosters op te stellen. Er was sprake van een negatief Inspectieverslag over een bestaand wetenschapslokaal. Volgens de normen van de Vlaamse Overheid beschikte SALCO globaal over onvoldoende overdekte ruimte.

"SALCO zette en zet containerklassen in voor OKAN-lessen en we weten allemaal dat dit niet ideaal is. Er was behoefte aan minimaal één en liefst meerdere, wetenschapslokalen. Er waren en zijn ook meer algemene bedenkingen over de nood aan bijkomende leslokalen: er is het immer toenemend aantal leerlingen in de regio, door demografie, door inwijkelingen uit andere Vlaamse regio’s, en door het ontvangen van nieuwkomers. De jaarlijkse voorspellingen over leerlingenaantallen zijn, wanneer ze niet correct blijken, vaak onderschattingen", zegt Hans Smets, Logistiek directeur SALCO.

Lange termijn

"Voor de lange termijn is de vraag welk soort school we willen zijn? Met hoeveel leerlingen? Met welk aanbod? In welke samenhang met de andere scholen van de scholengemeenschap en met de andere scholen in de Leuvense regio? En welke infrastructuur is daarvoor nodig? In die context wil SALCO een oplossing bieden door een beperkte, gecontroleerde groei. Hoe die zal worden gerealiseerd moet grondig worden overlegd met het schoolteam en met de andere scholen van onze scholengemeenschap. Het is onze ambitie om op termijn één klas leerlingen voor de volledige cyclus van zes schooljaren te kunnen huisvesten. Het kan dan zowel gaan om een extra klas in een bestaande studierichting of om klas in een nieuwe studierichting, zodat meer leerlingen die in SALCO starten, hun ganse schooltraject in dezelfde SALCO kunnen blijven. Hoe dat precies zal worden ingevuld, zal met alle partners in alle transparantie worden besproken."

Nieuwbouw klaar in acht maanden

"Een uitstekende coördinatie tussen alle partners en een bewuste keuze voor systeembouw, stelde ons in staat een gebouw van 1.300 m² op te trekken en volledig gebruiksklaar te maken in nauwelijks 8 maanden. De nieuwbouw is vanzelfsprekend ontworpen met een focus op duurzaamheid en is ontworpen om het klimaat zo min mogelijk te belasten. Bovendien is veel aandacht besteed aan ventilatie en andere ingrepen die de gezondheid van de gebruikers centraal stellen."

Lees meer over