Leuvense zwemclubs: "Zwembad in Kessel-Lo in kritieke staat"

Zwembad

De vijf grootste zwemclubs van Leuven, die samen een indrukwekkend aantal van 4000 leden vertegenwoordigen, hebben vandaag een mijlpaal bereikt met de publicatie van een gezamenlijke zwemnota. 

De zwemnota is gebouwd rond drie centrale thema's: meer zwemwater, minstens één 50m-bad en de vervanging van het verouderde zwembad in Kessel-Lo.

De zwemnota is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de clubs en dient als een krachtige oproep tot actie voor de bouw van bijkomend zwemwater dat voldoet aan de behoeften van de groeiende Leuvense bevolking en haar studenten. Met een stijging van meer dan 15% in de afgelopen 20 jaar en een daling van 20% in beschikbaar Vlaams zwemwater, is de noodzaak voor meer faciliteiten urgenter dan ooit.

Zwembad Kessel-Lo

De nota benadrukt de kritieke staat van het huidige zwembad in Kessel-Lo, dat al meer dan 15 jaar te kampen heeft met slijtage en frequente sluitingen voor reparaties. De zwemclubs van Leuven roepen onder meer op tot de bouw van een “bak met een dak” - een eenvoudig, maar effectief zwembad zonder onnodige franjes of dure subtropische gedeelten. Het hoofddoel is om de capaciteit voor de clubs, baantjeszwemmers en zwemonderwijs te vergroten. Voor alle doelgroepen.

Uitbreiding

Leren zwemmen is een levensreddend recht dat voor iedereen toegankelijk moet zijn, niet alleen voor degenen die het zich kunnen veroorloven. De zwemclubs benadrukken dat de Leuvenaars al 20 jaar wachten op actie en dat het nu tijd is om deze langverwachte uitbreidingen te realiseren zoals werd beloofd bij aanvang van de legislatuur.

Voor meer informatie over de zwemnota en de voortgang van dit initiatief,  bezoek www.zwemmeninleuven.be.

De zwemclubs zitten op maandag 22 april samen met de sportdienst van Leuven voor een overleg over de nota. "We hopen dat de stad na meer dan 20 jaar capaciteitstekort onze input eindelijk ter harte neemt", klinkt het.

Lees meer over