Zo zal de vernieuwde Roosenberg eruitzien

Roosenberg

In het Masterplan Zoetwater, dat werd opgesteld na het participatieve toekomstforum, kwam ook de vernieuwing van Roosenberg aan bod. 

Het gebouw heeft een ideale ligging, maar toe aan vernieuwing en in het Masterplan werd de voorkeur geformuleerd om nog meer verschillende functies in het gebouw te huisvesten.

Uit de shortlist van gegadigde ontwerpers en op basis van hun eerste inspiratiebeelden, werd samen de Vlaamse Bouwmeester een kantoor geselecteerd om een schetsontwerp voor een vernieuwde Roosenberg te tekenen. De belangrijkste reden voor het bestuur om deze ontwerpopdracht te gunnen aan ‘Tijdelijk maatschap WV architecten – Henley Halebrown architects’, was hun uitgangspunt: zo weinig mogelijk afbraak. Door delen van het bestaande gebouw te behouden en subtiele ingrepen te doen, kan er veel budget bespaard worden dat elders aangewend kan worden, onder andere voor aankleding en inrichting. Afbraak jaagt niet alleen de prijs omhoog, het afvoeren van beton is ook milieubelastend. 

Het ontwerpteam trekt deze duurzame houding ook verder door in hun verdere aanpak. Ze willen inzetten op duurzaam materiaalgebruik, de energie en ventilatievraag verlagen en inzetten op flexibele en duurzame technieken. Het gebouw zal een connectie maken met het omliggende landschap waardoor de omgeving van de Roosenberg zal aanvoelen als een park. Het nieuwe gebouw zal ook ruimte hebben voor een brasserie, een bibliotheek, een grote zaal, een foyer en een polyvalente ruimte. 

De bibliotheek zou op het gelijkvloers komen en aanvoelen als een huiskamer voor de gemeenschap, een plek voor iedereen. De nieuwe brasserie met ruim terras zal zicht bieden op de vijvers en het park en maakt connectie met de speeltuin. 

Nu het ontwerpbureau is aangeduid, kunnen zij werk maken van een meer afgewerkt schetsontwerp. Dit schetsontwerp kan in de volgende legislatuur dan de basis zijn voor de vernieuwing van de Roosenberg.

 

Lees meer over