Ook in onze regio werd er aan de deur geklopt door engerds maar van waar komt halloweentraditie?

Halloween

Ook in het Hageland en het Leuvense werd er zondag 31 oktober aan deuren aangebeld door kinderen die hun meest griezelige kant bovenhaalden. Trick or treat luidde het want dat doe je nu eenmaal met Halloween. In sommige straten in Tielt-Winge hadden de bewoners afgesproken een pompoen of affiche voor het raam te zetten of te hangen om aan te tonen dat kinderen welkom waren en ex-kandidate Miss België Kaylee Stroobants deed ook een duit in het zakje en postte enkele enge foto’s op haar sociale media. Wat wij ons afvroegen is vanwaar deze traditie eigenlijk komt. We gingen ten rade bij Kris Merckx en Rik Poulman uit Tienen die er in 2004 een boek over schreven. Tussendoor en onderaan tonen we u graag sfeerbeelden van het halloweengebeuren in de regio. 

De Maagdentoren in Scherpenheuvel-Zichem baadde in een halloweensfeer en ook in Tielt-Winge organiseerde Lize Cans, via sociale media ,een leuk initiatief in een aantal straten in de gemeente. "Er mag enkel aangebeld worden bij de huizen waar iets van Halloween zichtbaar is. Zie je niets van Halloween? Dan bel je ook niet aan. Mochten er snoepjes buiten staan, vragen we hiervoor respect te hebben", staat te lezen bij de aankondiging van het evenement. Iedereen kreeg ook een halloweenkaart in de bus die ze voor hun raam konden plaatsen. 

De eerste editie was in elk geval een succes (cf. ook de foto's onderaan). "De snoepjes waren, na anderhalf uur, al rijkelijk uitgedeeld en velen zijn nog bij gaan kopen. Jammer genoeg begon het in de namiddag fel te regenen, dat gooide wat roet in het eten, maar het was zeker een succes", vertelt de initiatiefneemster. 

Onderstaand vindt u foto's van de initiatieven en anderen maar eerst wilden wij dus weten waar de traditie vandaan komt. Velen denken namelijk dat de traditie kwam overwaaien uit de Verenigde Staten maar dat zou weleens heel fout kunnen zijn. “De oorsprong situeert zich veel dichter bij huis. Het hele Halloweengebeuren slaat terug op de oude Ierse Legende van Jack, een gierige dronkaard met een opvliegend temperament”, vertellen Merckx en Poulman. 

Op pad met de duivel

“Op de avond van All Hallows Eve(ning), de avond van Allerheiligen, trok Jack in een plaatselijke pub op met de duivel en voor de zoveelste keer werd hij stomdronken. Toen zijn gezondheid het liet afweten, dreigde de duivel zich van zijn ziel meester te maken, aldus de legende.  Jack smeekte om nog een laatste druppel te mogen gebruiken,  hij zou die zelf betalen, maar uiteindelijk had hij geen geld op zak. Hij vroeg dan ook aan de duivel om zich in een muntstuk te veranderen, achteraf kon hj dat dan ongedaan maken. Toen de duivel deed wat Jack wat hem vroeg stak die hem in een tas waarin ook een zilveren kruis zat, dat zorgde ervoor dat de duivel zich niet kom terug toveren tot zijn oorspronkelijke gedaante. De duivel was woest, Jack wilde hem alleen bevrijden als hij hem met rust zou laten en uiteindelijk bereikten de twee hierover een akkoord.”

Lees verder onder de foto. 

Halloween
Kinderen toonden zich van hun meest enge kant, zo ook die van de familie Huybrechts.

Niet welkom in de hemel maar evenmin in de hel

Volgens de legende mocht Jack, na zijn dood jaren later, niet binnen in de hemel. “Hij probeerde het dan in de hel maar ook daar ving hij bot, de duivel was de vernedering van weleer nog lang niet vergeten. Hij vertelde Jack dat hij dan maar terug moest gaan van waar hij kwam en om de weg terug te vinden gaf de duivel hem een gloedhete kool. Jack stak die in een uitgeholde raap, hopend dat die zo langer zou blijven branden. Sindsdien is hij gedoemd om op aarde te blijven dolen in het duister. Zo werd de Jack-o’-lantern geboren waarmee kinderen, op de avond voor Allerheiligen, Jack herdenken.”

Hij probeerde het dan in de hel maar ook daar ving hij bot, de duivel was de vernedering van weleer nog lang niet vergeten.

Kris en Rik

Sfeerbeelden uit de regio

Kris en Rik schreven er in 2004 een uitgebreid boek over, met name Als de duivel er zich mee moeit – volksvertellingen uit het Hageland. Volgens hen bevat de legende van Jack veel elementen die overeenkomen met oude volksverhalen uit de regio maar ook van anderen die in de 19de en 20ste eeuw door folkloristen werden opgetekend. Het werk is nog altijd verkrijgbaar. Geïnteresseerden storten 10 euro  rekeningnummer BE47 3300 1119 6480 met vermelding Duivel en hun adres.

Onderstaand laten we u graag genieten van een aantal sfeerfoto's. Wie meer wil weten over het initiatief van Lize Cans kan dat via deze link

Halloween
Ex-kandidate Miss België Kaylee Stroobants deelde op sociale media enkele enge foto's.
Halloween
Ook in en rond de Maagdentoren heerste een halloweensfeertje. Foto: Teresa Gardias
Halloween
Ook in en rond de Maagdentoren heerste een halloweensfeertje. Foto: Teresa Gardias
Halloween
Sommige inwoners sloofden zich echt uit om het de kinderen naar hun zin te maken. Foto: Ionela Baciu Bleus (net als de foto boven het artikel)
Halloween
Ook deze wilden we u niet onthouden van ex-Miss België kandidate Kaylee Stroobants uit Scherpenheuvel-Zichem.
Halloween
Overal waar iets te zien was rond Halloween mochten de kinderen aanbellen in de deelnemende straten in Tielt-Winge
Halloween
Ook in het Hageland werd Halloween gevierd en deden inwoners hun best om er de sfeer in te krijgen.
Halloween
Nog een laatste van Kaylee. Foto: Martin Verheyden
Halloween
Mady Tuteleers uit Tielt-Winge deed een extra inspanning om de kinderen te verwelkomen.
Halloween
Ook in de plaatselijke supermarkt deden ze mee.
Halloween
Ook in de plaatselijke supermarkt deden ze mee.
Halloween
Ook in Tremelo vierden ze Halloween.
Halloween
In Baal deden ze ook mee.
Halloween
In Baal deden ze ook mee.
Halloween
In Tielt-Winge was het één groot feest voor de kinderen.
Halloween
Ondanks de regen kende het initiatief van Lize in Tielt-Winge succes.
Halloween
Meerdere inwoners deden hun best en versierden hun woning.
Halloween
Eén groot feest voor de kinderen.

Lees meer over