7,5 jaar cel gevraagd voor man die opzettelijk agent aanreed

Baileybrug

Op de Leuvense strafrechtbank werd 7,5 jaar cel gevraagd voor een prille veertiger die op 14 maart 2020 een agent opzettelijk zou hebben aangereden tijdens een vluchtpoging. Het ging om een drugsinterventie.

Het onderzoek ging van start toen de politie de beklaagde op hun radar kreeg. Hij trok vaak naar Nederland om daar cannabis te kopen. Dit was deels voor eigen gebruik, maar ook deels om te verkopen. De politie van Aarschot, waar hij woont, besloot om in samenwerking met de politiezone Balen, de man op 14 maart 2020 op te wachten aan de Baileybrug in Mol. Daar zouden ze hem de weg versperren en controleren.

Wanneer de beklaagde van de smalle brug reed, waarop enkel beurtelings eenrichtingsverkeer mogelijk is, sneed een anonieme politieauto hem de pas af. In plaats van te stoppen, probeerde de toen nog dertiger te ontkomen door links van de wagen te rijden. Net daar stond een agent. Deze kon nog ijlings wegspringen, maar werd geraakt aan de voet. De drugstoerist waren ze even kwijt, hij verklaarde naderhand de agent niet te hebben opgemerkt tot het te laat was.

De advocaat van de veertiger vroeg eerst om de vordering onontvankelijk te verklaren omdat de rechten van zijn cliënten zouden geschonden zijn. De politiezone van de betrokken agenten hadden het onderzoek gevoerd, één onder hen zou als partij in een strafzaak betrokken zijn met de beklaagde in kwestie. Dat zou een subjectieve handeling zijn. Daarna werd de vrijspraak gevraagd omdat de intentie om de agent aan te rijden er niet zou zijn geweest.

Lees meer over