Theo Francken (N-VA) wil brandweer en politie in crisis helpen en richt vrijwilligerskorps voor jongeren op

Brand Riddersstraat

Lubbeeks burgemeester Theo Francken (N-VA) richt een vrijwilligerskorps voor jongeren op in zijn gemeente Lubbeek. Het korps zou de politie en de brandweer moeten ondersteunen in crisissituaties. Geen overbodige luxe gezien de onderbemanning van de brandweerposten in het Oost-Brabantse.

Om en bij de 1.700 Lubbekenaren tussen 18 en 25 jaar krijgen weldra een briefomslag toegestuurd van kamerlid en burgemeester Francken. Daarin vinden ze een uitnodiging om toe te treden tot het nieuwe vrijwilligerskorps. Vanaf het najaar kunnen ze verschillende opleidingen volgen, zoals een cursus EHBO. Francken trekt 30.000 euro uit voor de opstart van het korps, dit onder meer om jongeren 'opnieuw leren hoe te helpen'.

Die groep van vrijwilligers zal ter ondersteuning werken van eerstelijnsdiensten als politie en brandweer. Ze moeten dan om te beginnen water uitdelen in woonzorgcentra bij grote hitte, zandzakken vullen bij wateroverlast of de telefoonlijnen bemannen na een ramp.

Francken ziet naast praktische overwegingen ook een ideologische aanzet voor dit project. “Dit gaat om weerbaarheid en gemeenschapsdenken”, zegt hij. Hij hoopt dat zijn initiatief elders in het land navolging krijgt.

Lees meer over