Vandalen brengen pro-Palestijnse leuzes aan op gebouwen KU Leuven

8 mei 2024 | 10u06 | Gepost door redactie
Graffiti voor Palestina tegen de Israëlische samenwerking met de KU Leuven

Pro-Palestijnse activisten hebben onlangs tien gebouwen van de KU Leuven beklad met graffiti. Ondanks hun moeite was 'de schade' snel verwijderd.

De daders hadden het voorzien op de gevel van de Universiteitsbibliotheek aan het Ladeuzeplein, maar ook op universiteitspanden van het Psychologisch Instituut in de Tiensestraat en de Edward van Evenstraat. Ook de gebouwen van Groep T, Alma 2, de universitaire parochie, het Heilige Geestcollege en de Universiteitshal ontsnapten niet aan de aandacht van de voorlopig onbekende vandalen.

Al maanden bestaat er protest, bestaande uit de vraag aan de universiteiten om hun samenwerking met universiteiten in Israël stop te zetten. Aan de UGent bezetten studenten deze maandag nog universiteitsgebouwen.

“We betreuren deze actie ten zeerste. Het bekladden van onze gebouwen getuigt niet van een respectvolle dialoog, iets waar wij toch echt voor willen pleiten. We willen een veilige gemeenschap zijn, met de nodige openheid en ruimte voor dialoog, zeker in tijden van oorlog en ongeziene polarisering”, klonk het bij de KU Leuven.

De Leuvense universiteit heeft geen structurele banden met Israëlische universiteiten, maar wel projectmatige samenwerkingen. Vorige week werd beslist deze verder te zetten na onderzoek door de ethische commissie.

De technische diensten van de KU Leuven hadden de graffiti snel verwijderd. 

Lees meer over