Lubbeeks opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen opent haar deuren

lubbeek
Z.org KU Leuven steunde het initiatief van het lokaal bestuur Lubbeek door het voormalige klooster tijdelijk ter beschikking te stellen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

"De ligging in het centrum van onze gemeente is ideaal: de school, winkels en openbaar vervoer liggen op wandelafstand. De mensen zullen zich snel kunnen integreren. We geloven in de meerwaarde van een collectieve opvang. Dat laat een professionele en georganiseerde begeleiding toe, waar de Oekraïense vluchtelingen echt wel nood aan hebben”, zegt Burgemeester Theo Francken (N-VA).

An Wouters, Schepen en Voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (N-VA) licht verder toe : “De laatste weken werd alles in het werk gesteld om van het voormalig klooster een warme thuis te maken voor 39 Oekraïense vluchtelingen. De technische dienst van de gemeente toonde haar vakkundigheid om het voormalige klooster op korte tijd om te bouwen tot een tijdelijk opvangcentrum. Van elektriciteitswerken, over plaatsen van noodverlichting en brandalarm tot verhuis van meubels. Niets was hen teveel."

Daarna kwamen de gemeentelijke poetsdienst en heel wat vrijwilligers in actie om het klooster een grondige poetsbeurt te geven. "Voor de inrichting konden we rekenen op heel wat giften van Lubbeekse inwoners én op heel wat meubels en huishoudgerief van de Zusters Dominicanessen Lubbeek. Rotary Club Leuven Rotselaar regelde vervoer van bedden en matrassen en staken maar liefst 40 bedden in elkaar voor de 8 kamers en 2 slaapzalen. De club leverde dozen vol nieuwe kinder- en dameskledij, geschonken door JBC aan Rotary District 2140. IMEC schonk 25 individuele lockers, waar de bewoners hun persoonlijke spullen veilig in kunnen opbergen. Vrancken gaf voorrang aan de uitvoering van de sanitaire werken en Shannon zorgde dat de naamplaat op tijd klaar was."

De sociale dienst van het OCMW Lubbeek zorgde voor alle coördinatie, administratie én staat klaar voor de begeleiding van de Oekraïense vluchtelingen.

“Samen met onze dokters en psychologen zullen we zorg dragen voor hen. Deze mensen hebben heel wat te verwerken. Daar willen we hen bij ondersteunen. Iedereen wordt volledig gecontroleerd, zodat we eventuele medische problemen vroegtijdig kunnen opsporen. Daarnaast wordt er specifiek gekeken naar de vaccinatiestatus en is er een screening op TBC. Als zij steun zoeken om de vreselijke dingen die ze tijdens dit conflict meemaakten te verwerken en hierover willen praten, kunnen ze terecht bij het CAW en het centrum voor geestelijke gezondheidszorg PASSant. We zullen tijdens hun verblijf hier verder moeten kijken hoe we omgaan met de noden die zij ervaren. Het belangrijkste is dat ze zich hier warm onthaald voelen”, vult Schepen van Welzijn, Hugo Simoens (CD&V), aan.

“Kortom, hecht teamwerk zorgt ervoor dat we de Oekraïense vluchtelingen een warm welkom kunnen geven. We hebben het opvangcentrum gedoopt tot Zomerhuis – Slava Ukrayini. Deze naam staat symbool voor de warme thuis die we hen willen geven en drukt anderzijds de hoop uit dat het slechts een tijdelijke noodzaak voor hen zal zijn”, besluit Schepen An Wouters.

An
Lubbeek
Lubbeek
Lubbeek
Lubbeek
Lubbeek
Lubbeek
Lubbeek

Lees meer over