KU Leuven maakt aangepast examenrooster bekend

1 mei 2020 | 13u43 | Gepost door redactie
Stad Leuven wenst studenten succes met examens
Gisteren ontvingen alle studenten van de KU Leuven een aangepaste examenplanning. Om de fysieke afstand ook tijdens de examens maximaal te garanderen moest de universiteit immers zowel examenroosters als -vormen aanpassen. De examenperiode loopt van 1 juni tot en met de eerste week van juli.
Het bericht KU Leuven maakt aangepast examenrooster bekend verscheen eerst op Leuven Actueel.

De voorbije acht weken maakte de KU Leuven de omslag naar ‘helemaal digitaal’ onderwijs. Docenten en studenten moesten zich aanpassen aan leven en onderwijs off campus. De universiteit heeft er altijd naar gestreefd om de examens in juni te behouden. Om dat waar te maken, werd een universiteitsbreed kader voor de komende zittijd ontwikkeld, die deels digitaal en deels on campus plaatsvindt en waarbij het garanderen van voldoende fysieke afstand voorop staat.

Aangepast examenrooster

Gisteren kregen de studenten meer informatie over de concrete timing van die examens. “Dankzij het harde werk van onze faculteiten en diensten kunnen we nu het nieuwe examenrooster bekendmaken”, licht de rector toe. “Daarbij hebben we geprobeerd om, ondanks de noodzakelijke verschuivingen, voor zo veel mogelijk studenten zo dicht mogelijk bij het hen al bekende schema te blijven. Met dit rooster kunnen studenten zich zo goed mogelijk voorbereiden en hun studieplanning verder op punt stellen. Het exacte aanvangsuur en de precieze locatie zullen we volgende week nog verder verfijnen. Maar studenten moeten dus zelf geen keuzes meer maken voor concrete examenmomenten.”

“We beseffen uiteraard dat ook dit geen business as usual is. Onze ombudsen, onderwijsmedewerkers en studieloopbaanbegeleiders staan klaar om studenten te helpen om tot een goede en gerichte aanpak te komen en met meer zelfvertrouwen aan blok en examens te beginnen. Studenten met extra zorgen of moeilijkheden kunnen terecht bij onze dienst Studentenvoorzieningen. In een warme gemeenschap laten we niemand alleen achter.”

Internationale en uitwisselingsstudenten

Voor een deel van de uitwisselingsstudenten en van de internationale studenten die een Engelstalige opleiding aan de KU Leuven volgen, is nog niet alle informatie over alle examenmomenten beschikbaar. Veel internationale studenten zijn nog in België en zullen hier deelnemen aan de examens, terwijl een aantal studenten teruggekeerd zijn naar hun land van herkomst en door de reisrestricties een aangepaste examenvorm aangeboden moeten krijgen. “Dat vraagt wat meer monitoring en voorbereiding om te kunnen verzekeren dat we elke student, waar hij of zij zich momenteel ook bevindt, op een evenwaardige manier evalueren”, aldus de rector. “Maar ook voor hen zoeken we de best mogelijke oplossing, op zeer korte termijn.”

Gezondheid en hygiëne voorop

Bij examens on campuszullen beduidend minder studenten in een auditorium of examenlokaal samenkomen. Daarnaast verlengt de KU Leuven de examenperiode met een week. In Leuven en op sommige andere campussen vinden waar nodig examens ook op zondagen plaats. De universiteit voorziet ook bijkomende examenruimtes zoals de Brabanthal in Leuven, Bozar in Brussel, Kinepolis in Antwerpen of Xpo in Kortrijk.

Voor sommige opleidingsonderdelen kiest de universiteit ook voor een aangepaste of andere examenvorm. Docenten informeren studenten in de komende dagen over de precieze wijze van evalueren of examineren. Meer informatie over de mogelijke vormen van examens is beschikbaar op de coronawebsite van de universiteit.

“Hoe dan ook zullen we op al onze campussen een veilige omgeving creëren. De regels van fysieke afstand die we toepassen in onze auditoria en examenlokalen zijn strenger dan wat vandaag gangbaar is in de maatschappij”, benadrukt de rector. “De wijze waarop we de examens in juni organiseren, toetsen we ook regelmatig af met de GEES, de Groep van Experten die belast is met de Exit-Strategie. Ook op weg naar, rondom en in onze examenlokalen laten we niets aan het toeval over en staan hygiëne en gezondheid voorop. We zullen ervoor zorgen dat alle studenten en docenten met een gerust hart naar de campus kunnen komen. Al zal dat hart ongetwijfeld altijd wel wat bonken op een examendag.”

Het bericht KU Leuven maakt aangepast examenrooster bekend verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over