Egelpopulatie op tien jaar tijd gehalveerd: Leuven roept op om robotmaaiers enkel overdag te gebruiken

Foto: Stad Leuven. Credit: Alexas_Fotos
De stad Leuven roept haar inwoners op om robotmaaiers niet langer 's nachts het gras te laten maaien. Op die manier wil de stad egels, maar ook andere kleine dieren, beschermen. Verschillende dieren, zoals egels, gaan immers 's nachts in de tuin op zoek naar eten. Ze komen vaak in botsing met een robotmaaier met ernstige verwondingen of zelfs de dood tot gevolg.

Het gaat niet goed met de egel. Uit onderzoek van de Universiteit Gent en Natuurpunt blijkt dat hun aantal in Vlaanderen tussen 2008 en 2018 maar liefst gehalveerd is. Verschillende factoren, zoals het verdwijnen van geschikt leefgebied en van voldoende voedsel, liggen hier aan de basis. Tegelijkertijd is de egel al meer dan tien jaar het meest gemelde verkeersslachtoffer. Daar komt nog bij dat egels regelmatig een gruwelijke dood sterven als ze 's nachts in tuinen op zoek gaan naar eten en overreden worden door een robotmaaier. Daarom roept de stad de inwoners van Leuven op om hun robotmaaier voortaan enkel overdag te gebruiken. "Een kleine aanpassing die een groot verschil maakt voor de populatie egels", klinkt het.

Tips om ongelukken te voorkomen

Op haar website geeft Natuurpunt alvast enkele tips om ongelukken tussen robotmaaiers en egels te voorkomen. Zo laat je de robotmaaier dus best overdag rijden en verwijder je op voorhand alle dieren van het gazon, bijvoorbeeld met een keukenhandschoen. Koop ook een toestel met een lage rand (<4,5 cm) met botssensor, zo keert het toestel ook om bij aanrijding met kleine dieren zoals jonge egels. En ook andere veiligheidsmechanismen zoals inklapbare messen worden aangeraden.

Wie toch een gewonde egel vindt, kan terecht bij het Vogelopvangcentrum Malderen en Animal Rescue Service. Je kan een gewonde egel ook binnenbrengen bij egelopvangcentrum Avalon in Rotselaar.

Lees meer over