Blokkende studenten welkom in Leuvense hostel De Blauwput

Blokkende studenten in hostel De Blauwput op de Martelarenlaan in Leuven

Studeren in een hostel, het is eens iets anders. Vanaf maandag 16 mei tot en met woensdag 29 juni zijn studenten welkom in de lounge van de Leuvense hostel De Blauwput in de Martelarenlaan 11A om er in groep te studeren. Dit initiatief kadert binnen een grotere actie van De Vlaamse Jeugdherbergen (VJH), waarbij acht hostels verspreid over Vlaanderen en Brussel hun deuren openzetten voor blokkende studenten.

Op vertoon van hun studentenkaart en zolang er beschikbare plaatsen zijn, kunnen zo’n tien studenten er tot en met 29 juni terecht. Ze krijgen gratis Wi-Fi, koffie, water en thee aangeboden. Bij mooi weer kan er ook op de patio gestudeerd worden en tijdens de pauzes kunnen ze ontspannen tijdens een potje tafelvoetbal.

Aangename studeerplek

“Een aangename studeerplek doet studeren. Met dit initiatief willen we studenten steunen tijdens de blokperiode. Studeren hoeft geen eenzaam gegeven te zijn, meer zelfs, co-studeren werkt motiverend. Tegelijk willen we de studenten ook laten kennismaken met onze hostel en hopelijk vinden ze zo ook tijdens hun vakanties de weg naar onze jeugdherbergen in Vlaanderen,” zegt Alina Raets, manager van hostel De Blauwput.

Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, kan dit initiatief alleen maar toejuichen. “Er zijn veel voordelen aan co-studeren. Zo helpt het ‘samen blokken’ studenten om zich te concentreren omdat ze zich minder laten afleiden door sociale en andere media. Ze hebben er meer structuur en sociale controle om geconcentreerd te blijven. Tenslotte kunnen ze zich tijdens pauzes samen ontspannen, wat noodzakelijk is voor de mentale gezondheid. Zeker na de voorbije lockdowns werd duidelijk hoe belangrijk sociaal contact is voor studenten.”

Voor meer informatie over dit initiatief en de voorwaarden: www.jeugdherbergen.be/blog

Lees meer over