Animal Rescue Service kwam vorig jaar 96 keer tussen in Leuven

animal hert
Om hulp te bieden aan wilde dieren in nood werkt stad Leuven sinds vorig jaar samen met de vzw Animal Rescue Service (ARS).

ARS komt ter hulp wanneer een wild dier gekwetst is of een exotisch of gevaarlijk dier ontsnapt is bijvoorbeeld. ARS kwam in Leuven het voorbije jaar maar liefst 96 ter plekke om een dier in nood te redden, dat is bijna drie keer zoveel als in 2020. Ze kwamen ter plekke voor onder meer wilde eenden, wilde zwanen en bosduiven. Dat maakt het stadsbestuur vandaag op UN World Wildlife Day bekend.

Dierenambulance

Animal Rescue Service is een mobiel reddingsteam, de zogenaamde “dierenambulance”, met standplaatsen in Sint-Truiden en Tienen. Ze kunnen ook rekenen op vrijwilligers uit Leuven. Ze komen op vraag van politie, brandweer en particulieren tussenbeide voor het vangen en transporteren van wilde (gewonde) dieren naar een erkend vogel- en zoogdierenopvangcentrum (VOC). Ze zorgen ook voor het vangen en transporteren van ontsnapte vee- en hoevedieren, exotische dieren en gevaarlijke dieren.

“Wilde dieren voelen zich duidelijk meer en meer op hun gemak in onze stedelijke gebieden. Het zal nu een kwestie van aanpassen zijn, zodat ook de mensen zich op hun gemak voelen met de wilde dieren in de steden”, zegt Matthieu Helleputte van ARS.

Hoe bereiken?

Animal Rescue Service is 24/24u en 7 dagen op 7 bereikbaar en beschikt over de nodige certificaten van het Agentschap Natuur en Bos. Het team van ARS is te bereiken op het noodnummer 0499 89 98 99. Foto’s kan je doorsturen via WhatsApp, zo kan er een eerste inschatting gemaakt worden wat het dier nodig heeft.

Gewond of loslopend huisdier, verwaarlozing of mishandeling

Zie je een gewond of loslopend huisdier, of vermoed je dat een dier in nood is wegens verwaarlozing of mishandeling? Dan contacteer je best Politie Leuven (016 21 06 10). Zij kunnen ook de chip van een huisdier uitlezen om het zo snel te herenigen met zijn baasje. Voor meldingen in verband met zwerfkatten kan je terecht bij Zwerfkat in Le(u)ven.

Joris
busje

Lees meer over