2021 kende slechts één huwelijk in de vier parochies van Holsbeek

6 januari 2022 | 09u24 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
pastoor
Corona had ook een grote invloed op het leven van pastoor Andy Penne van Holsbeek. Zo moest hij afgelopen jaar maar één huwelijk inzegenen. Maar hij mocht dan weer wel veel kinderen dopen. 

Ieder jaar, bij de overgang van oud- naar nieuwjaar, worden ook de kerkelijke cijfers van de Federatie Holsbeek bekend gemaakt. In de vier parochies van de Federatie Holsbeek werden er in 2021 in, totaal 56 kinderen gedoopt, toch wel een groot aantal verduidelijkt pastoor Andy Penne. "Dat komt doordat veel dopen waren uitgesteld van vorig jaar", aldus Penne. "Vooral in de zomerperiode waren er veel doopsels, toen mochten mensen ook weer na het doopsel in familiekring samen komen."

36 kinderen ontvingen de eerste Communie, 36 jongeren ontvingen het Heilig Vormsel. "De cijfers van de Communie en het Vormsel blijven de laatste jaren stabiel", aldus Penne.

Opmerkelijk. Er was slechts 1 kerkelijk huwelijk. "Alle andere huwelijken werden uitgesteld", blikt hij terug. "Mensen willen na hun huwelijk ook een echt feest, waarbij ze samen kunnen vieren en dansen. Nu zijn er toch al weinig kerkelijke huwelijken. Zo zijn er in de Holsbeekse kerk in de afgelopen zes jaar slechts twee kerkelijke huwelijken geweest."

23 overledenen kregen een kerkelijk afscheid. "Kerkelijke uitvaarten zijn echt een zeldzaamheid geworden in deze streek", reageert hij. "Denk dat slechts drie op tien overledenen nog een uitvaart in de kerk krijgt. Ook in het crematorium van Nieuwrode komt een christelijke plechtigheid nog weinig voor."

En voor wie het graag meer in detail weet, verspreid over de vier parochies: In de Sint-Maurusparochie van Holsbeek werden er 23 kinderen gedoopt. Vijf kinderen deden de eerste communie. Twintig jongeren ontvingen het Heilig Vormsel. Er was 1 kerkelijk huwelijk. Vijf overledenen kregen een kerkelijke uitvaart. Elke zaterdag, dinsdag en vrijdag is er een Eucharistieviering in de Sint-Mauruskerk. In de Sint-Catharinaparochie van Kortrijk-Dutsel waren er 10 doopsels en drie overledenen kregen een kerkelijk afscheid. Elke woensdag en zondag is er een Eucharistieviering in de Sint-Catharinakerk. In de Sint-Pietersparochie van Sint-Pieters-Rode werden er zes doopsels in het doopboek ingeschreven, de parochie zorgde voor een gelovig afscheid voor 7 overledenen. Elke maandag en zaterdag is er een Eucharistieviering in de Sint-Pieterskerk. De parochies van Kortrijk-Dutsel en Sint-Pieters-Rode hadden samen 15 eerstecommunicanten en 8 vormelingen. In de Sint-Lambertusparochie van Nieuwrode ontvingen 17 kinderen het Heilig Doopsel, 16 kinderen ontvingen de eerste Communie, 8 jongeren werden gevormd en 8 overledenen kregen een kerkelijk afscheid. Elke donderdag en zondag is er een Eucharistieviering in de Sint-Lambertuskerk.

Lees meer over