Tuinen Engelenburcht terug open na grondige restauratie

26 augustus 2021 | 18u12 | Gepost door annpeeters
tuinen
De tuinen rondom het imposante kloostercomplex van de Ursulinen in Tildonk, gaan binnenkort terug open voor het publiek. Bijna twee jaar is met uiterste zorg gewerkt aan de restauratie van de geklasseerde serre, de siervijver, het paviljoen en de verschillende Zen monumenten. Op de erfgoeddag in september kan iedereen weer genieten van die historische pareltjes in het groen.

Het resultaat mag er zijn. De verschillende sites en monumenten zijn in ere hersteld. De verschillende Zen monumenten nodigen uit om even de ratrace van alledag te ontvluchten. De bloemenserre van circa 1900 herwon haar vroegere glorie. De siervijver is ingenieus gerenoveerd.

Gedeelde kosten

Bouwheer Immokwaliteit ging voor dit huzarenstukje in zee met architecten van KOPLAMP, Guido Vancoppenolle en van A33, Ludo Bekker. Na aanbesteding en gunning aan de aannemer IN RE BO hebben ze samen hun schouders gezet onder de restauratie van dit religieus en cultureel erfgoed. De totale kostprijs van de renovatie bedraagt 560.000 € excl. BTW. De kosten worden door verschillende partners gedeeld. Vlaanderen betaalt 65% van de uitgaven voor de restauratie van de ZEN monumenten, de gemeente Haacht 15%.en bouwheer Immo Kwaliteitsfonds 20% + de BTW op het hele bedrag. Dit komt neer op een bedrag van 448.000 € aan subsidies en van 230.000 € voor rekening van bouwheer Immo Kwaliteitsfonds.

Zen-monumenten

In de als stiltegebied erkende, voormalige lusttuin staan diverse monumenten rond religieuze thema’s, zoals in die tijd gebruikelijk was. Deze bevonden zich in zeer bouwvallige staat. Zo zijn o.a. de Mariakapel en de Lourdesgrot heropgebouwd, met behoud van zoveel mogelijk oorspronkelijke elementen. De zware verroesting van de Lourdesgrot is zorgvuldig aangepakt. De bouwheer liet ook betonherstel en schilderwerken uitvoeren aan de Sint-Jozefskapel.

Siervijver

De oude siervijver werd tot op de fundering van de keermuurtjes blootgelegd. Er  kwam een nieuwe funderingsplaat in gewapend beton. De bouwheer liet de keermuurtjes herop metselen in identieke recuperatiebaksteen en afwerken met gerecupereerde maansteen.

Congo Paviljoen

Het achthoekig paviljoen kreeg een volledig nieuwe rieten dakbedekking. Het resultaat is beter dan verhoopt. Het dak wordt gestut door ontschorste boomstammen. Delen van de oorspronkelijke houtkolommen moesten worden vervangen. De zoektocht naar geschikt hout voor de heropbouw was geen sinecure. Het rustieke prieel diende vroeger als ontmoetingsplaats voor de bezoekende (mannelijke) familiedelen of verwanten en is nu een oase van rust in het groen voor wandelaars.

Serre

De geklasseerde bloemenserre uit 1900 liep doorheen de jaren zware averij op, onder meer door vandalisme, en moest volledig ontmanteld worden. De serre maakte deel uit van de oorspronkelijke nutstuin van het klooster en is een beglaasde kweekkas met smeedijzeren nokbekroning. Ze bevat nog een verwarmingssysteem dat vroeger toeliet om ook bloemen te kweken uit streken met een vorstvrij klimaat. De serre is, conform de voorschriften van onroerend erfgoed, in haar vroegere glorie hersteld. Een minutieus werk dat veel vakmanschap vereiste. De prachtige oorspronkelijke betegeling bleef bewaard.

Een erfgoedpareltje voor iedereen

De tuinen rondom het klooster zijn weer open voor het publiek. Vooral voor de inwoners van Tildonk en omgeving is deze groene oase van grote waarde. Zij kunnen er terug volop van genieten.

De oorspronkelijke nutstuin van het klooster is nu een samentuin, een duurzaam tuinproject waarbij burgers samen ecologisch verantwoord voedsel kweken.

Op 26 augustus vond de officiële opening plaats.

kapel

Lees meer over