Big Bill wordt 70 en dat viert hij (niet)

Big Bill
De Leuvense blueslegende Big Bill vierde op 24 september zijn 70ste verjaardag. Of beter gezegd: hij vierde die mijlpaal niet want het verjaardagsconcert op Sortie Blues in Oud-Heverlee werd geannuleerd door de coronamaatregelen. “Heel erg jammer want het was het enige concert dat ik zou spelen dit najaar”, aldus Big Bill. “Wat blijft er eigenlijk nog over? Als die coronamiserie nog lang duurt dan mogen ze me een spuitje komen geven.”

Geen verjaardagsconcert door de coronamaatregelen. Teleurgesteld?

“Tja, het is heel erg jammer. Er stond slechts één concert op mijn agenda dit najaar en dat was het verjaardagsconcert op Sortie Blues in Oud-Heverlee. De organisatie heeft het nu uitgesteld naar september 2021. De vraag is: heb ik tegen dan al ‘mijn kees’ gelaten of niet? Dat zou uiteraard kunnen. We zien wel zeker.”

Hoe gaat het ondertussen met je gezondheid?

“Dat valt bijzonder goed mee. Ik voel me goed en ik bereik eind deze maand de gezegende leeftijd van 70 jaar. Wie had dat durven denken? Ik alvast niet. Ik heb immers nogal uitbundig geleefd in mijn jonge jaren en daarna ook eigenlijk. Het is wat het is in het leven en we doen het ermee, al moet ik toegeven dat het coronavirus een dikke streep door de spreekwoordelijke rekening is. Gelukkig mogen we ondertussen wel al terug op café. Dat is toch niet onbelangrijk.”

Hoe heb je de lockdown beleefd? Eenzame tijden?

“Eenzaam is een groot woord maar ik heb die eerste maanden uiteraard niet veel volk gezien. Mijn bassist Jeanke (Jean Vandooren, nvdr) kwam me geregeld bezoeken, coronaproof uiteraard. Goed ver van elkaar zitten he…je kent dat wel met al die regeltjes. Op een gegeven moment heb ik wel gedacht: wat blijft er hier eigenlijk nog over in deze coronatijden? Niet veel meer als je het mij vraagt. Voor de uitbraak van het virus gingen we af en toe eens optreden en zagen we onze kameraden geregeld op café. Dat viel allemaal weg. Ja, het was soms een eenzame tijd. Af en toe overviel de gedachte me wel eens dat ze me een spuitje mochten geven als die lockdown zou blijven duren. Gelukkig mag ik ondertussen terug op café. Dat is toch al iets en zelfs niet onbelangrijk.”

De cafés mochten terug open maar je stamcafé blijft voorlopig dicht. Mis je café Allee op de Oude Markt in Leuven?

“Uiteraard mis ik ‘den Allee’. Tja, ik hoop dat de deuren alsnog heropenen want het blijft mijn stamcafé. Het zag ernaar uit dat ook Den Delper ten dode was opgeschreven maar gelukkig is die legende wel opnieuw open gegaan met een nieuwe uitbater. Den Delper is een zaak waar ik vroeger veel tijd heb doorgebracht en nu zit ik er opnieuw geregeld met mijn vrienden. Ook in café Farao ga ik af en toe een frisse Stella drinken. Ja, ik ben blij dat de horeca opnieuw open is na een bijzonder triestige periode door de coronamaatregelen.”

Big Bill

Hoe sta je tegenover al die maatregelen?

“Eerlijk gezegd, ik lig er niet echt wakker van, of toch niet meer. Ik ben nooit een ja-knikker geweest en op mijn 70ste ben ik nu niet meteen van plan om er eentje te worden. Ik kijk naar de samenleving en stel vast dat de mensen tam zijn geworden. Je moet toch niet alles zomaar aanvaarden als de ultieme waarheid, toch? Je moet jezelf vragen durven stellen in het leven. Het is juist dat we voorzichtig moeten zijn met het coronavirus want je hebt zo’n epidemie nooit helemaal in de hand. Anderzijds, een beetje kritische zin hebben kan nooit kwaad in het leven. Neem nu de mondmaskers. Ik draag een mondmasker op straat in Leuven maar wat is de zin van zo’n mondmasker als je ‘ avonds laat op straat wandelt met niemand in je onmiddellijke omgeving? Dat bedoel ik nu met mijn stelling dat je moet opkomen voor je rechten en niet zomaar alles moet aanvaarden.”

De rebel in Big Bill is duidelijk nog niet moe. Ging het er in jouw jonge jaren anders aan toe?

“Je mag gerust zijn…Toen wij jong waren, stelden we ons vragen over alles in het leven. Misschien doen jonge mensen dat nog steeds maar ik zie ze niet meteen meer op straat komen om te betogen of zo. Of toch minder dan vroeger. Trouwens, als je vroeger ging betogen met een masker op je gezicht dan staken ze je in de ‘bak’. Nu scoor je daar goede punten mee. De wereld is nogal veranderd sinds de uitbraak van dat coronavirus. En daarvoor eigenlijk ook al want je krijgt in dit land geen mens meer op straat om te protesteren. Ik heb de indruk dat wij ons minder lieten doen in onze jonge tijd en dat we meer opkwamen voor onze rechten waar onze ouders en grootouders voor gevochten hadden maar ik kan me uiteraard ook vergissen. Kijk nu naar die regeringsonderhandelingen…Iedereen staat erbij en kijkt ernaar.”

Big Bill die interesse heeft in politiek…Dat is nieuw, toch?

“Ik heb het meer over het algemene principe dat een beetje meer revolutionair denken nooit geen kwaad kan. De mensen lijken tegenwoordig zo volgzaam. Ik volg die regeringstoestanden uiteraard niet op de voet. Ik kijk wel naar de koers. Daar wint de eerste en in de politiek is dat blijkbaar niet het geval. Ik stel het maar vast, meer niet. Trouwens, die regering…is dat niet eerder een soort staatsgreep? Ik stel het misschien iets te straf voor maar eigenlijk bestaat die regering niet. Wettelijk zal het allemaal wel kloppen zeker. Ach, ik zal er een goede Stella op drinken en daarmee gedaan.”

Big Bill

Stel dat je nog één dag te leven hebt…wat zou je dan doen?

“Eenvoudige vraag. Ik zou een Stella gaan drinken met Jeanke en mijn andere kameraden. Bij voorkeur in mijn stamcafé (Café Allee, nvdr) en in Den Delper en in enkele andere kroegen voor zover die er nog zijn in Leuven. Over mijn erfenis maak ik me alvast geen zorgen. Die is nu al op want ik heb alles geïnvesteerd in de kroegen van de Oude Markt in Leuven. Overigens, mijn liedje ‘Kroegen van d’Aa Met’ vind ik nog altijd één van mijn beste nummers. De tekst van die song heb ik geschreven in het toilet van een hotel in Londen. Het is een heel persoonlijk nummer geworden en ik ben er nog steeds heel erg tevreden over. Hopelijk kan ik het snel weer eens live spelen op een podium. Naast de kroegen van de Oude Markt voel ik me immers het beste op een podium. Eén afspraak wil ik alvast niet missen in 2021 en dat zijn de Libertadfeesten van mijn goede vriend Rikky Evers. We spelen elk jaar op die feesten in café Libertad en Rikky heeft me al gezegd dat we de draad weer opnemen in 2021. Daar kijk ik nu al naar uit.”

Bart Mertens

Lees meer over