Werchter in de kijker op Open Monumentendag

4 september 2021 | 12u05 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
werchter kerk
Op zondag 12 september is het Open Monumentendag. De gemeente Rotselaar zet die dag haar deelgemeente Werchter in de kijker. Zo ken men er die dag een nieuwe erfgoedwandeling ontdekken.
Het gemeentebestuur van Rotselaar zet graag haar waardevolle erfgoedtroeven in de kijker”, vertelt schepen van Cultuur en Erfgoed Patrick Vervoort (CD&V). “Naar aanleiding van Open Monumentendag geeft Werchter een inkijk in haar rijke geschiedenis. De erfgoedwandeling toont je op die dag niet alleen de geschiedenis van de scheepstrekkers, de brouwerij en het straatbeeld, maar neemt je mee in de monumenten. Op die manier biedt de nieuwe wandeling, die tot stand kwam in samenwerking met de intergemeentelijke erfgoeddienst WinAr, een unieke kans voor een blik achter de schermen”, aldus schepen Vervoort.

De tijd van de scheepstrekker

Wie in de zestiende eeuw goederen van Mechelen naar Leuven of Diest wou vervoeren, kwam via de Dijle en de Demer onvermijdelijk langs Werchter. Daardoor lag Werchter economisch zeer interessant, wat voor veel tewerkstelling zorgde. Ook voor scheeps- of lijntrekkers. Tijdens de erfgoedwandeling leer je meer over scheepstrekkers en hun woningen.

Het succes van de brouwerij

In het economisch strategisch gelegen Werchter, bloeide ook de handel. De wandelroute loodst je doorheen de geschiedenis van brouwerij ‘De Palmboom’, bekend van het Jack-Op-bier. Je ontdekt de brouwerij, de overblijfselen van de rijke herbergcultuur en de elektriciteitscentrale die voor de stroom van de brouwerij zorgde.

Welvaart

Niet alleen de Dijle en de Demer zorgden voor economische welvaart in Werchter. De tram die vanuit Brussel op weg naar Aarschot in Werchter passeerde, zorgde voor succes bij onder andere de brouwerij, melkerij en zagerij. Die welvaart vind je nog terug in de vele mooie herenhuizen in Werchter. Eén van die huizen opent tijdens Open Monumentendag uitzonderlijk de deuren.

Extra: opendeurdag Lokaal Dienstencentrum ‘Oude Pastorie’

Het Lokaal Dienstencentrum ‘Oude Pastorie’ (Werchterplein 21) zorgt voor een leuk extraatje op de Open Monumentendag door tussen 14 en 17 uur haar deuren te openen. “Iedereen - groot of klein, jong of oud - is welkom om tijdens de opendeurdag een kijkje te nemen en te ontdekken wat het dienstencentrum te bieden heeft aan (thuis)diensten. Vrijwilligers tonen maar al te graag een glimp van hun activiteiten zoals patchwork, tekenen, aquarel en zoveel meer” aldus schepen van Sociale Zaken Piet De Bruyn (N-VA). 

In de mooie, groene tuin, kun je deelnemen aan het Repair Café of genieten van een heerlijk (en gratis) hapje en drankje. Verder zorgt NOAH, de kleinschalige dagopvang van Familiehulp gevestigd in het LDC, voor een kleine rondleiding. Ook aan het entertainment van kinderen is gedacht.

Open Monumentendag: praktisch

  • De Sint-Jan Baptistkerk opent uitzonderlijk zijn deuren tussen 14 en 17 uur. Een gids leidt je rond door de geschiedenis van de kerk.
  • De Hagelandse academie voor beeldende kunst (Sint-Jansstraat 85) organiseert een open atelier over de diverse kunstopleidingen, tussen 13 en 17 uur. Daarbij krijg je de unieke kans om dit oude herenhuis te bezoeken.
  • Beleef in belevingscentrum Rock Werchter X de beste momenten van Rock Werchter (5 euro, 1 consumptie inbegrepen).
  • Bezoek exclusief voor Open Monumentendag het herenhuis Felix Van Roost, Werchterplein 27. Bezoek mogelijk tussen 11 en 16.30 uur (reservatie verplicht).
  • Je kunt er de wandelbrochure hier downloaden. Een fysiek exemplaar kun je tijdens de openingsuren afhalen bij de dienst Vrije Tijd in ‘de Mena’, het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn of het belevingscentrum Rock Werchter X.

Lees meer over