Rotselaarse gymnaste geselecteerd voor Olympische Spelen

lisa vaelen
De Rotselaarse gymnaste Lisa Vaelen (16) is met het Belgisch gymteam geselecteerd voor de Olympische Spelen in Tokio. Lisa genoot de basis van haar opleiding als gymnaste bij de Keerbergse gymclub De Gympies, waar ze 12 jaar deel van uitmaakte. In 2018 werd ze door de gemeente Keerbergen uitgeroepen tot sportbelofte van het jaar. Met Lisa maakt voor de tweede opeenvolgende keer een gymnaste die in Keerbergen werd opgeleid deel uit van het olympisch damesteam. Op de spelen van Rio (2016) verdedigde Rune Hermans immers de Belgische kleuren.

Het is niet toevallig dat er opnieuw een Gympies-gymnaste deel uitmaakt van het olympisch team. De club specialiseerde zich immers in de discipline toestelturnen voor dames. "Onze eigen Gympies Gymnovacup is vooral gericht op jonge talenten die het potentieel hebben om door te groeien tot wereldtoppers", aldus Gympies voorzitster Ilse De Smedt. "Ook Lisa schitterde in deze wedstrijd, die ze in 2018 overtuigend won."

“Als kleuter ging ik zwemmen, maar dat was echt mijn ding niet”, herinnert Lisa zich. "Op initiatief van mijn ouders ben ik gaan turnen. Omdat er in Rotselaar geen gymclub was, schreven zij mij in bij De Gympies Keerbergen.”

Al snel viel op dat Lisa meer in haar mars had. In het vierde leerjaar kreeg ze een topsportbeloftestatuut. Sindsdien liep ze school in het Koninklijk Atheneum Keerbergen. Daar bleef ze tot 2019, toen ze de overstap maakte naar de topsportschool in Gent. Ze start volgend schooljaar in het zesde jaar Wetenschappen-Topsport. Lisa traint momenteel een dertigtal uren per week. De combinatie van schoolwerk met topsport is haalbaar dankzij de flexibele houding van de school.

Artistieke gymnastiek voor dames bestaat uit vier onderdelen: grond, balk, brug en sprong. Grond is altijd Lisa’s favoriete toestel geweest, omdat het haar de kans geeft zich te tonen in verschillende onderdelen: dans, acrogym, tumbling.

Op trainingen kan ze ook genieten van de sprong.

Lisa heeft haar selectie te danken aan enkele mooie prestaties. In 2019 zette ze met het Belgisch team nog een mooie prestatie neer op het WK in Gyor (Hongarije). Afgelopen maand nam ze met Nina Derwael deel aan de Dobro World Challenge cup in Osjiek (Kroatië), waar ze brons behaalde op de brug.

“Dat de spelen een jaar uitgesteld werden, was mooi meegenomen,” aldus Lisa. Het extra jaar gaf haar de gelegenheid om nog extra te trainen en bij te leren. Gympies-coach Geert Verstreken relativeert: “Het zijn haar kwaliteiten die haar kwalificatie mogelijk maakten: haar sprongkracht, haar gedrevenheid om te bewegen, haar sterke coördinatie en motivatie. “Belangrijk is ook dat zij lang het speelse aspect van de gymnastiek heeft in stand gehouden. Pas op latere leeftijd is ze prestatiegericht gaan werken. Daardoor heeft ze lang op coördinatie kunnen trainen en heeft ze nog steeds de kans om te groeien.”

Lisa vertrekt op 14 juli met het team naar Tokio. De Spelen starten op 23 juli. In de periode voor de spelen verblijven ze in Mito. Daar zullen ze trainen en zich geleidelijk aanpassen aan het tijdsverschil in Japan.

Haar ambitie voor de Spelen? Ze wil een goede kwalificatie turnen en hoopt op een goed resultaat in de teamfinale.

Na de spelen krijgt ze twee weken vakantie. Daarna start de voorbereiding van het WK 2021 dat in oktober plaatsvindt, ook in Japan.

Verder hoopt ze stiekem ook geselecteerd te worden voor de spelen van 2024 in Parijs. “Dat worden hopelijk normale Spelen, waar geen sprake meer is van de pandemie,” besluit Lisa, die het betreurt dat de komende Spelen nog sterk getekend worden door coronamaatregelen. Er kunnen immers geen supporters meereizen, de atleten krijgen nauwelijks bewegingsruimte in het olympisch dorp.

De kwalificatiewedstrijd heeft plaats op 25 juli 2021 om 13.20 u Belgische tijd. Wie van op het thuisfront voor Lisa en het Belgisch team wil supporteren, kan terecht in de cafetaria van de Keerbergse sporthal, waar alle wedstrijden waaraan Lisa deelneemt op groot scherm zullen uitgezonden worden.

Lees meer over