Autovrije schooldag in Rotselaar

autovrije schooldag
Donderdag 6 mei organiseren het lokaal bestuur en alle lagere scholen in Rotselaar een autovrije schooldag. De dag staat in het teken van fietsveiligheid.

De leerlingen van alle zes lagere scholen in Rotselaar werken een hele week rond het thema verkeer. Op donderdag 6 mei vond als hoogtepunt de jaarlijkse autovrije schooldag plaats. De scholen nodigden dan, met steun van het gemeentebestuur, de leerlingen en ouders uit om donderdag te voet of met de fiets naar school te komen. Dit om het autoverkeer in de schoolomgevingen te beperken.

Enkele straten in elke schoolomgeving werden afgesloten. Op deze autovrije straten konden groot en klein hun fiets- en verkeersvaardigheden in een veilige omgeving inoefenen. Alle zesdejaars uit Rotselaar fietsten naar Rigessel in Wezemaal, waar vrijwilligers uitleg gaven over de dode hoek van een vrachtwagen. Hiervoor krijgt de gemeente steun van JAVA Foodservice.

Fietsgebruik stimuleren

“Kennis over de dode hoek is van belang als deze leerlingen volgend jaar steeds grotere afstanden afleggen op weg naar een secundaire school”, weet schepen van Mobiliteit Carine Goris (CD&V). "Rigessel wordt ingericht als ‘levend verkeerspark’. De straat wordt niet afgesloten, maar vrijwilligers vragen bestuurders en bewoners wel extra voorzichtig te rijden. Op deze manier kunnen zesdejaars in levensechte omstandigheden hun verkeersvaardigheden op de fiets inoefenen."

De gemeente Rotselaar wil het fietsgebruik stimuleren, ook voor verplaatsingen van en naar school. "Daarom is het zo belangrijk dat we ook de kinderen aanmoedigen om meer de fiets te nemen. Met deze actie leren we de kinderen ook al doende hoe ze zich op een veilige manier kunnen verplaatsen in het verkeer.", besluit de schepen. 

Lees meer over