Pamperboxoplichter kijkt tegen vijf jaar cel aan: gokverslaving werd gesponsord door jonge ouders

Luier

Een dertiger uit Herent hangt op de Leuvense rechtbank vijf jaar cel boven het hoofd. Op een jaar tijd maakte hij 1.328 slachtoffers voor ongeveer 335.000 euro. Via zijn website bood hij voordelige jaarabonnementen op luiers aan. Sinds eind 2016 bleven de leveringen grotendeels uit.

Het zaadje in dit onderzoek werd geplant toen vele gedupeerde ouders zich in 2016 online verzamelden, zo wisten ze bij HLN. De economische inspectie, die malafide websites onderzoekt, merkte dit op.

Het concept was schijnbaar makkelijk: voor een jaarabonnement pampers zou je 600 euro neertellen, maar online ontbraken bepaalde wettelijke gegevens. De dertiger werd aangespoord zich in regel te stellen. Dat bleef uit, de inspectie bezocht bij hen gekende adressen in Herent en Boortmeerbeek. De beklaagde er boven restaurant De Silo’s een kantoorruimte, daar bleek hij al twee maanden huurachterstal te hebben. Hij viel er evenmin aan te treffen, maar had de huurbaas gemeld even afwezig te zijn door een auto-ongeluk. Dat zou achteraf gelogen zijn.

Na enkele huiszoekingen wordt de man thuis aangetroffen met een enorme lading ingebrekestellingen van deurwaarders. In een verhoor verklaarde hij nooit de intentie te hebben gehad tot oplichting. De pamperboxen bood hij al aan sinds 2014 en hij zou per abonnement een marge van 70 euro gehad hebben. In 2016 zou hij zo’n 1.200 abonnementen hebben lopen. Er volgden samenwerkingen met kortingssites zoals Groupon en Social Deal, waar je met een coupon van 30 euro recht had op pampers ter waarde van 300 euro.

Volgens het parket was zijn businessmodel nooit levensvatbaar. Het openbaar ministerie berekende dat een pamperbox jaarlijks zo’n 526 euro kostte, terwijl hij er maar 300 euro voor kreeg. Kortom het openbaar ministerie vond de oplichting bewezen. Ook omdat zijn gedupeerde klanten hun geld niet terugkregen en hij het geld verbraste aan reisjes naar Dubai, Londen, Spanje en Griekenland. Het merendeel van zijn inkomsten echter vloeide terug naar zijn gokverslaving. Om zijn gokverslaving te voeden, gebruikte hij de identiteitsgegevens van zijn vrouw om zich te kunnen aanmelden op goksites en voor allerhande louche praktijken. Zijn ex verloor geld en wist hier niets van. Zes jaar na de start van het gerechtelijk onderzoek werd vijf jaar celstraf gevraagd, de maximumstraf die de wet voorziet.

De beklaagde zelf, die bleef afwezig op zijn proces. Zijn advocaat kwam op de proppen met een ziektebriefje. De beklaagde werd in het verleden al meermaals veroordeeld voor het bezit van kinderporno en kampt volgens zijn advocaat met een seksuele problematiek, waarvoor hij nu in behandeling zou zijn. De advocaat van de verdediging bekeek zijn cliënt als een failliete ondernemer, met een verkeerde inschatting. Gezien de omvang van het dossier zullen de vele gedupeerden zich op een andere zitting burgerlijke partij stellen. Vonnis op 28 maart.

Lees meer over