Meer dan 2000 Sint-Antoniusbeelden gestolen

5 januari 2023 | 14u12 | Gepost door christian.henn…
De collectie voor en na de fiefstal

In een huis in Altenaken - Hoegaarden werden meer dan 2000 Sint-Antoniusbeelden gestolen. “We weten niet wanneer het gebeurd is, want het ouderlijk huis is niet meer van ons, maar van Interleuven. Maar ik mag er nog binnen en ik ging na een weekje nog eens kijken. De hele collectie beeldjes was verdwenen”, zucht Yves Stouthuysen. Het is wijlen huisschilder Willy Stouthuysen, vader van Yves, die de collectie beeldjes startte.

“Tot voor kort woonde mijn moeder Simone Christiaens in het huis, maar die is onlangs verhuisd naar het centrum van de gemeente. Ons huis is ondertussen verkocht aan Interleuven in het kader van de aanleg van een industriezone in Altenaken. Ik mag er nog binnen want er staat nog heel wat: oude verfpotten en er was ook nog de collectie beeldjes”, vertelt Yves.

“Het is opmerkelijk dat toen ik daar aan kwam de deur op een kier stond en er geen spoor van braak was. Toen ik in het voormalige bureel binnenkwam was ik verbijsterd. De Sint-Antoniusbeeldjes waren verdwenen. Ik schat dat er daar tussen de 2000 en 2500 waren. Er waren erbij in alle formaten, van enkele centimeters tot anderhalve meter. Ik heb naar de politie gebeld in naam van Interleuven, want dat is de eigenaar. Maar hoop dat iemand iets gezien heeft is er nauwelijks. Ik was toen ook al een week niet meer geweest”, vervolgt Yves.

“Mijn vader is met die collectie beeldjes na het verlies van zijn portefeuille waar veel geld in stak. Hij heeft zich toen gericht tot Sint-Antonius met de belofte dat als hij zijn portefeuille terugvond hij met een collectie beeldjes zou starten. Hij vond zijn portefeuille weer en is er toen mee begonnen. Maar hij heeft die nooit gekocht. Iedereen wist dat hij verzamelaar was en ze brachten hem die beeldjes. Ze brachten ze zelfs naar cafés waar hij stamgast was, onder andere in de Dragonder in Bost”, besluit Yves.

Lees meer over