Regionaal Landschap Dijleland vierde het voorbije weekend haar 25-jarig bestaan

21 september 2022 | 08u42 | Gepost door annpeeters
Regionaal Landschap Dijleland vzw
Vrijdag werd aan het Zoet Water in Oud-Heverlee het Streekhuis Dijleland feestelijk ingehuldigd met 120 genodigden. Zondag was het 'Feest in het Dijleland' voor het grote publiek.

“Ik ben blij dat het Regionaal Landschap Dijleland zijn verbindende rol kan blijven opnemen in de toekomst en dat vanuit het Streekhuis Dijleland. In het Streekhuis Dijleland zal cultuurhistorie, natuur- en bosbeheer, landschapszorg, toerisme en religie elkaar blijven ontmoeten en versterken”, zegt Willy Verbeke, Penningmeester Regionaal Landschap Dijleland. 

Kunstenaar Ad Wouters maakte voor deze speciale gelegenheid een kunstwerk genaamd ‘Venus van Meerdaal’. Het kunstwerk is te bewonderen aan Streekhuis Dijleland. 

Uitdagingen voor de toekomst

Op 25 jaar tijd legde het Regionaal Landschap Dijleland 57 kilometer hagen en houtkanten aan. Op 328 locaties zijn hoogstamboomgaarden aangelegd of hersteld. Op meer dan  900 locaties zijn afgelopen jaren natuur- en/of erfgoedprojecten gerealiseerd.

“25 Jaar werkten de medewerkers met hart en ziel aan meer en betere natuur en de bevordering van het streekeigen karakter. Dat is terecht een reden tot feest! De Brabantse Wouden zijn geselecteerd als kandidaat Nationaal Park. Die selectie is een kroon op het werk van alles wat er in de prachtige bossen en wouden al gerealiseerd is”, vertelt Bart Nevens, gedeputeerde Leefmilieu van de provincie Vlaams-Brabant.  

“Nadenken hoe het waterrijke en groene karakter van de streek kan versterkt worden is een actiepunt. Onze landschappen staan nieuwe uitdagingen te wachten zoals klimaatrobuustheid. Het zal aanpassingsvermogen en creativiteit vragen van onze landbouwers, bosbeheerders, landschapsverzorgers en inwoners van de streek. Als Regionaal Landschap Dijleland zullen we hier onze ondersteunende rol blijvend in opnemen”, verzekert Jan Verroken, coördinator Regionaal Landschap Dijleland. 

Lees meer over