Ophalen afval wordt iets duurder in meeste gemeenten

28 december 2022 | 10u53 | Gepost door rik.poulman@te…
ecowerf

EcoWerf past vanaf 1 januari 2023 de tarieven van een aantal afvalsoorten aan. “Stijgende personeelskosten, hogere brandstofprijzen en onderhoudskosten maken het inzamelen duurder”, klinkt het bij de afvalophaler.

In overleg met de lokale besturen worden op 1 januari een aantal afvalsoorten duurder. De vorige prijsstijging dateert al van in 2020.

Als intergemeentelijk bedrijf voert EcoWerf het afvalbeleid uit in opdracht haar aangesloten lokale besturen. Naast de huis-aan-huis, ondergrondse sorteerstraten en glasbollen, baat EcoWerf ook 24 recyclageparken uit. Een deel van de kosten voor de het ophalen van afval aan huis (10% van de kosten) en voor de recyclageparken (70% van de kosten) betaalt jouw lokaal bestuur. Het andere deel betaal jij als inwoner rechtstreeks hetzij in de vorm van gemeentelijke afvalzakken, stickers of DifTar.

De prijs van gft en huisvuil in containers verhoogt met € 0,02 per kilo. Voor huisvuil betekent dat een aanpassing van € 0,28/kilo naar € 0,30/kilo en voor gft van € 0,18/kilo naar € 0,20/kilo. Voor de aanbieding van de huisvuilcontainer (40L en 120L) betaal je vanaf 2023 € 0,63. Het gebruiksrecht van de gft- en huisvuilcontainers daalt dan weer met € 0,16 per maand. Het komt er dus op neer dat het gebruik van een huisvuil en/of gft-container goedkoper wordt en het afval zelf duurder wordt.

Lees verder onder de foto
containerpark

“Op deze manier stimuleren we nog meer het principe ‘wie sorteert, die wordt beloond’”, zegt de directie van EcoWerf. Om de exacte tarieven van jouw gemeente te kennen, kan je op deze link klikken: https://www.ecowerf.be/kies-je-gemeente-of-stad

Ook de tarieven voor de aanbieding van gft en huisvuil in de ondergrondse sorteerstraten worden op dezelfde manier aangepast. Het gebruiksrecht dat je betaalt voor de ondergrondse sorteerstraten daalt dan weer. Het tarief voor grofvuil stijgt van € 7,50 voor 0,5m³ naar € 8,00 voor 0,5m³. Je vindt het tarief eveneens bij de info voor jouw gemeente. Op de recyclageparken met een DifTar-gewichtssysteem worden enkel de tarieven voor grofvuil en gras en blad verhoogd met € 0,02/kilo. Het tarief van de andere afvalsoorten blijft ongewijzigd.

Sorteer beter en betaal minder

Goed sorteren is niet enkel goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Sorteer je correct dan betaal je heel wat minder voor je afval. Maar sorteren gaat verder dan enkel je afval in de juiste vuilnisbak gooien. Denk bijvoorbeeld op voorhand na of je wel iets nieuw moeten kopen, wat je nog kan doen met etensrestjes en of je niet zelf je tuinafval kan verwerken. Bij 'Minder afval' op de website van EcoWerf krijg je heel wat tips om flink te besparen op je afvalfactuur.

Lees meer over