Onweders zorgen voor waterellende in het Hageland

Overstroming Tielt-Winge
In het Hageland hielden de onweders van dinsdagavond 29 juni lelijk huis. Landen, Tielt-Winge, Bekkevoort, Kortenaken en Tienen kregen af te rekenen met wateroverlast. Hoegaarden bleef voorlopig gespaard maar de kans op overstromingen blijft er reëel. De brandweer kreeg zo'n 130 oproepen binnen. Bovenstaande foto is van Ingrid Nijs en toont de situatie in Tielt-Winge dinsdagavond.

Stadion onder water

In Tienen liepen, voor de vierde keer op rij, heel wat kelders en garages in de Leuvensestraat onder water als gevolg van de werken op de Grote Markt. De handelaars in de straat zijn het spuugzat maar er zou nu  waarschijnlijk een oorzaak gevonden zijn. Een muurtje in de riolering zou de obstructie van het water veroorzaken.

Een ander gevolg is dat de bewoners van een appartementsgebouw in dezelfde straat, velen zijn al wat ouder, de lift niet kunnen gebruiken want die is stuk en kan pas worden hersteld nadat de kelder is opgedroogd.

Aan het stadion van KVK Tienen (cf. onderstaand filmpje en foto) is de Grote Gete dan weer buiten zijn oevers getreden. Het terrein staat grotendeels onder water en er is ook modderoverlast. Een aanpalend tennisveld onderging hetzelfde lot.

Lees verder onder het filmpje en de foto.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Lees verder onder de foto.

Parking voetbal Tienen

Bekkevoort en Tielt-Winge delen in de klappen

In Bekkevoort kwamen er meerdere meldingen van wateroverlast binnen bij de brandweer en politie. Zowel het centrum als een aantal andere straten kregen het zwaar te verduren. Er kwamen meldingen binnen van onder andere de Struikstraat, Oude Tiensebaan, Staatsbaan, Eugeen Coolstraat en Berkstraat.

Ook een aantal kelders liepen er onder. De brandweer en hulpdiensten deelden zandzakjes uit. Op een gegeven moment heeft de politie de Staatsbaan even moeten afsluiten en het verkeer moest worden omgeleid. Momenteel lijkt de situatie onder controle en zijn de hulpdiensten druk bezig met het opkuisen van de modderstromen.

In Tielt Winge (cf. onderstaande foto) ondervonden de klassieke plaatsen, waar water te lang blijft staan en niet meteen weggeraakt, last van het overtollige water.

Zo ondervonden ze last op de Diestsesteenweg maar ook de Boekhoutstraat en de Tombergstraat kwamen blank te staan.  "In de Tomberg waren vroeger geen problemen, die zijn er sinds de ontdubbelingswerken van Aquafin. We gaan dit bespreken met de mensen van Aquafin", zegt burgemeester Rudi Beeken (Open Vld).

Lees verder onder de foto. 

Tielt-Winge wateroverlast

Hoegaarden houdt adem in

In Hoegaarden bleven ze gespaard van grote overstromingen, het is er al wel anders geweest, maar helemaal gerust zijn ze nog niet want het niveau van de Grote Gete staat er zeer hoog en het water in de rivier blijft er voorlopig nog stijgen. Woningen aan de grote molen dreigen hierdoor onder te lopen. "Aan het niveau van de Gete kunnen wij niets doen”, zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V).

Lees verder onder de foto.

Overstroming Landen
Foto: Francesco Muroni

Kleine Gete in Landen buiten haar oevers. 

Donderavond brak in Landen rond 19 uur al een hevig onweder los. Verschillende straten kwamen er blank te staan en ook kelders liepen onder water. Op de Fabriekstraat kwam een bestuurder zelfs vast te zitten en de bliksem sloeg er ook in op een schouw. 

Op verschillende tijdstippen stonden andere delen van de gemeente blank. De wolkbreuk trok van het zuiden, over het centrum, naar het noorden. "Ik ging donderdagavond nog de Kleine Gete checken maar daar was op dat moment alles nog ok. Vannacht kreeg ik de melding dat de rivier toch uit haar overs was getreden. Al bij al viel het nog mee en dat komt door de maatregelen die er genomen werden de voorbije jaren.  Toch kreeg ik vannacht de melding dat ze uit haar oevers was getreden.Een aantal kelders liepen onder en sommige straten werden tijdelijk afgesloten", vertelt burgemeester Gino Debroux (L'anders). 

De brandweer deelt intussen zandzakjes uit. "Landen werd getroffen door een hevige wolkbreuk die verschillende straten en woningen onder water zette, de Kleine en Grote Gete zijn buiten hun oevers getreden. We zijn volop aan het pompen en zandzakjes aan het verdelen maar zolang het waterpeil niet zakt is het dweilen met de kraan open", luidt het bij de hulpverleners. 

Tekst: Rik Poulman, Christian Hennuy, Dirk Desmet.

Lees meer over