GAIA daagt de federale overheid voor de rechter: "Er moet een verbod op de verkoop van vuurwerk komen"

11 januari 2024 | 14u45 | Gepost door annpeeters
Afsteken van vuurwerk verboden in Leuven
Vuurwerk met de feestdagen heeft weer dierenleed veroorzaakt: gezelschapsdieren en andere dieren zijn in paniek geraakt, zijn ontsnapt, gewond of gestorven.

Sinds 25 december heeft GAIA 33 meldingen ontvangen van dieren die ernstig getroffen waren door vuurwerk. Bij vijf van deze meldingen liepen dieren weg en bij elf meldingen was er sprake van sterfgevallen.

Diep verontwaardigd over de passiviteit van de federale overheid in deze zaak, heeft GAIA besloten juridische stappen te ondernemen tegen de overheid.

“Door alles op z’n beloop te laten en door na te laten doeltreffende maatregelen te nemen zijn bevoegde ministers in feite medeplichtig aan al dat dierenleed. Wij vinden dat schuldig verzuim”, zegt Ann De Greef, directeur van GAIA. ​ "De federale regering moet een wetgeving uitwerken om een einde te maken aan de rampspoed die zoveel dieren elk jaar meemaken tijdens de feestdagen."

Voor GAIA is het duidelijk dat zonder een federaal verbod op de verkoop van vuurwerk, particulieren ongestraft vuurwerk zullen blijven kopen en afsteken, waardoor vele dieren en mensen keer op keer aan ernstig gevaar worden blootgesteld.

Lees meer over