Zijtak van Dijle in Leuven voor het eerst in 100 jaar opnieuw open

26 september 2020 | 10u03 | Gepost door annpeeters
studentenresidentie
In Leuven wordt binnenkort een oude zijtak van de Dijle opnieuw opengelegd. En dat is best opmerkelijk te noemen. De Vunt was namelijk sinds de Eerste Wereldoorlog niet meer zichtbaar, maar wordt weldra weer ontsloten op de bouwsite van de nieuwe studentenresidentie ‘De Minckeler’. De residentie zal vanaf volgend academiejaar plaats bieden aan dertig studenten.

Op de werf van de nieuwe studentenresidentie ‘De Minckeler’ aan de J.P. Minckelerstraat in Leuven zal binnenkort opnieuw een zijtak van de Dijle stromen. Dat is zonder meer historisch te noemen. De Vunt - ook wel de Leibeek genoemd - werd rond de Eerste Wereldoorlog grotendeels overwelfd. Toen was het de gewoonte om waterlopen te overdekken omwille van hygiënische redenen: het waren namelijk open riolen en de huishoudens stroomden er rechtstreeks in. Sinds de aanleg van betere rioleringen, wordt opnieuw volop gekeken om de oude waterlopen open te leggen. Zo dus ook bij de Vunt. 

En dat zal volgens projectontwikkelaar LGV uit Herent op z’n minst een huzarenstukje worden. De authentieke historische zijmuren van de Vunt blijven behouden. Daarom gebruikt de projectontwikkelaar zogenaamde ‘micropalen’ die de nieuwe residentie de nodige steun zullen bieden. Deze smalle funderingspalen zullen via nauw uitgevoerde boringen door de bestaande wand komen. Waar nodig zal LGV ook in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij de wand verder renoveren of versterken. 

“Na goed 100 jaar verborgen te zitten, zal de Vunt binnenkort dus voor het eerst opnieuw zichtbaar worden. Dat wij dit als projectontwikkelaar mee kunnen realiseren, maakt ons terecht fier. We geloven dat water rust creëert en het brengt bovendien de natuur opnieuw in de stad.” Peter Lamens, projectontwikkelaar LGV

De openlegging van de Vunt kadert mede in de ambitie van de Vlaamse Milieumaatschappij en de Stad Leuven om de waterlopen opnieuw prominenter zichtbaar te maken in de publieke ruimte. Op termijn wordt de zijtak misschien zelfs volledig opengelegd, klinkt het.

Vast staat dat de open waterloop ongetwijfeld een mooi extraatje wordt voor de dertig nieuwe studenten die in de gloednieuwe studentenresidentie ‘De Minckeler’ zullen verblijven. De bouwwerken aan die nieuwe studentenkoten zijn net voor het bouwverlof dit jaar gestart. De afbraak van de oude panden - enkele appartementen en het oude café Palais de Buc’s - is reeds achter de rug. Nu wordt overgegaan tot de aanleg van de fundering. 

Lees meer over