Zes gedetineerde Leuven Centraal pleiten volgende maand opnieuw voor online les aan KUL

In mei werd de zaak een eerste keer behandeld.
Zes gedetineerden - vijf van hen kregen levenslang voor moord - uit Leuven Centraal willen een universitair diploma halen aan de KU Leuven. Omdat ze in de gevangenis geen onvoorwaardelijke toegang hebben tot het online lesplatform Toledo stappen ze naar de rechtbank. De rechtszaak wordt op 26 oktober hernomen.

“We komen geen studiebeurs vragen, maar een simpele toegang tot een computer en internet”, benadrukt hun advocaat Jos Vander Velpen. “Het gaat niet om een bevlieging of spelletje dat gespeeld wordt of een gunst die men wil verkrijgen. De tijd in zijn cel wil men op een zinvolle manier invullen. Het lesgeven gebeurt nu meer en meer digitaal. Men richt zich tot de  KUL omdat die vlakbij is en ze laten het ook toe. Het enige dat we vragen is een laptop met een moderne versie van Windows, een browser en een vlotte internettoegang om via Toledo (digitaal leerplatform KUL, nvdr.) les te kunnen volgen”, zegt Vander Velpen. De zes spanden een burgerlijke zaak aan.

Op 18 mei werd die een eerste keer gepleit. Omdat de rechtbank veel vragen had over het technische aspect van de zaak, werd de zitting uitgesteld om het een en ander te kunnen uitklaren. Tijdens een relaiszitting dinsdag werden stukken bijgebracht. De zaak zal hervat worden op 26 oktober. Omdat de gedetineerden in hun cel al kunnen telefoneren door middel van een internetverbinding zou het volgens hen geen probleem mogen zijn om op die manier ook toegang te krijgen tot Toledo om hun studies, die sommigen al aangevat hebben, tot een goed einde te kunnen brengen. Alleen spelen er vragen op over het veiligheidsaspect. Volgens FOD Justitie zou dat op termijn ook mogelijk moeten zijn, maar die plannen zouden volgens de raadsman pas over vijf jaar kunnen worden uitgevoerd. Op 26 oktober zal er opnieuw geargumenteerd worden. 

Lees meer over