WZC Ter Vlierbeke treft maatregelen na besmettingen

Ter Vlierbeke
In woonzorgcentrum Ter Vlierbeke in Kessel-Lo zijn veertien bewoners en drie medewerkers besmet met het coronavirus. “De bewoners en medewerkers hebben tot nu toe gelukkig veelal asymptomatische, lichte besmettingen”, reageert Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven.

Tijdens de eerst coronagolf bleef Ter Vlierbeke bespaard van Covid-19. Een week na de eerste vaccinaties op 15 januari heeft het virus zijn weg toch gevonden naar het centrum. Toen op vrijdag de melding kwam van een risicocontact ging het woonzorgcentrum meteen aan de slag om alle bewoners van de betrokken afdeling te testen op Covid-19. Van de 30 bewoners hebben er 11 positief getest. “Gelukkig vertonen de besmette bewoners en medewerkers tot nu toe geen ernstige symptomen”, stelt Bieke Verlinden.

Uit voorzorg zijn alle bewoners van de getroffen afdeling in quarantaine geplaatst en startte Zorg Leuven een testing van de volledige site. “We weten nog niet of het om een variant van het virus gaat, maar om zeker te zijn dat het virus niet op de andere afdelingen geraakt en dat het personeel niet besmet is, heeft de coördinerend en raadgevend arts alle andere bewoners zondagavond getest. Gisteren hebben we de bewoners van de aangrenzende assistentiewoningen getest en vandaag zijn de medewerkers aan de beurt. Dankzij het snel opsporen van een eerste coronabesmetting, konden we heel snel alles in het werk stellen om de verspreiding van het virus in te perken. Zo kunnen we meteen gerichte maatregelen treffen en de gezondheid van onze bewoners beschermen.” Uit de resultaten van de testing van de bewoners bleek vandaag dat drie bewoners van de andere afdelingen ook besmet zijn. Zij zullen worden samengebracht en verzorgd op dezelfde afdeling als de andere besmette bewoners.

De bewoners van Ter Vlierbeke hebben op 15 januari hun eerste vaccins gekregen. “Maar de beschermende immuniteit zie je pas veertien dagen na de eerste dosis”, legt Bieke Verlinden uit. Door zo snel in te grijpen hoopt woonzorgcentrum Ter Vlierbeke de geplande tweede vaccinatie op 5 februari veilig te kunnen laten doorgaan.

Vaccinaties

Intussen lopen de vaccinaties in de vier woonzorgcentra van Zorg Leuven heel vlot. Zorg Leuven vaccineerde alle bewoners al een eerste keer. De bewoners van woonzorgcentrum Edouard Remy ontvingen vorige week hun tweede prik. Omdat er uit eenzelfde flacon meer vaccins getrokken kunnen worden dan vooraf bepaald, kon Zorg Leuven ook al veel zorgmedewerkers, vrijwilligers en huisartsen verbonden aan de woonzorgcentra inenten. Tegen 9 februari hoopt Zorg Leuven alle bewoners van haar vier woonzorgcentra voor de tweede keer gevaccineerd te hebben. Dat betekent dat twee weken later alle bewoners zo veel mogelijk beschermd zullen zijn.

Voorzitter Bieke Verlinden bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan die vaccinatiecampagne: “We zijn ons er heel erg van bewust dat dit een bijzondere krachttoer is, want we vergeten wel eens dat we de eerste vaccins pas tegen de zomer van 2021 verwacht hadden. We zijn bijna eind januari 2021 en kunnen al zeggen dat een grote groep erg kwetsbare mensen voor het virus gevaccineerd zullen zijn. Mensen voor wie we als maatschappij de nodige bescherming moeten garanderen. Dat is onwaarschijnlijk snel en we zijn hier heel erg blij en dankbaar voor.”

Foto: Zorg Leuven

Lees meer over