Vzw mobiel is klaar voor vervoer naar vaccinatiecentra

11 februari 2021 | 16u45 | Gepost door annpeeters
vzw mobiel
Terwijl de lokale besturen uit Oost-Brabant zich opmaken voor de vaccinatie van hun inwoners heeft vzw mobiel een plan klaar om hen daarbij maximaal te ondersteunen. De organisatie uit Heverlee wenst de komende maanden naast rolstoelgebruikers ook minder mobiele stappers en personen zonder een mobiliteitsproblematiek naar de vaccinatiecentra te vervoeren. Aan ervaring en expertise in veilig (rolstoel)vervoer geen gebrek. De vzw is immers al dertig jaar lang een vaste waarde in de regio.

vzw mobiel vervoert sinds haar ontstaan rolstoelgebruikers, individueel of in groep, aan sociaal tarief.  “We zijn een echte multiculturele vereniging”, stelt Annelies Geelen, directeur van vzw mobiel.   Momenteel rijden er om en bij de 40 chauffeurs met onze 14 rode bussen. Ze krijgen allemaal een doorgedreven opleidingstraject, waarbij er extra aandacht gaat naar de begeleiding van mensen met een beperking.  Onder hen bevinden zich overigens ook heel wat ‘vaste’ vrijwilligers. Het zijn die vrijwilligers die het vervoer naar de vaccinatiecentra met heel veel enthousiasme voor hun rekening zullen nemen.”

Om het vervoer zo comfortabel mogelijk te maken investeert de organisatie jaarlijks in veilige en volledig uitgeruste bussen met een speciaal liftsysteem. Zo kunnen er zowel rolstoelgebruikers als personen zonder mobiliteitsproblematiek worden vervoerd. Ideaal dus voor de komende maanden.  

Veilig vervoer

Sinds de komst van corona werkte de vzw een heus coronacharter uit.  “Aangezien de te vervoeren passagiers tot de risicogroep behoren, hebben we inderdaad allerlei maatregelen getroffen om het vervoer zo veilig mogelijk te maken. En dat loont!  Zo beschikken onze bussen standaard over een flexibele binnenwand, dient iedereen permanent in de bus een neusmondmasker te dragen, worden onze bussen na elke rit ontsmet en is er altijd ontsmettingsmiddel aanwezig in de bus,” aldus de organisatie.

Niet enkel rolstoelgebruikers

Nu de lokale besturen zich aan het organiseren zijn kijken ze ook naar mogelijke vervoerspartners. “vzw mobiel is graag die partner. We hebben een plan klaar voor dit vervoer. Dankzij onze expertise in veilig rolstoelvervoer en onze bestaande samenwerkingsverbanden met de lokale besturen zijn we dé aangewezen partner voor dit vervoer”, klinkt het stellig. “We bieden onze diensten dan ook graag aan om de komende maanden zoveel mogelijk inwoners – rolstoelgebruikers, minder mobiele stappers en personen zonder vervoersproblematiek -  naar de vaccinatiecentra te brengen. 

Om dit eenvoudig te laten verlopen werd er een transparant systeem uitgewerkt. Zo kunnen zowel rolstoelgebruikers als minder mobiele stappers individueel beroep doen op vzw mobiel.  Daarenboven is het vervoer van deur tot deur met beperkte assistentie van een chauffeur.  De kostprijs voor een enkele rit van 5 km bedraagt 4 euro per persoon. Ritten langer dan 20 km worden aan de hand van een prijsofferte berekend.  

“Daarnaast is vzw mobiel graag partner van de lokale besturen bij het opzetten van een shuttle-service waarbij ook personen zonder een mobiliteitsproblematiek beroep kunnen doen op vervoer.  Dit aanbod hebben we recent naar de lokale besturen gecommuniceerd”, aldus Annelies Geelen.

Oproep naar vrijwilligers

Er hebben zich de laatste tijd al heel wat extra vrijwillige krachten aangeboden. “Mooi om te zien hoeveel mensen in deze moeilijke tijden willen helpen. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe dankbaar we zijn met hen. Enkel en alleen door hun engagement kunnen we deze extra service aanbieden. Toch zijn extra vrijwilligers nog steeds meer dan welkom” besluit de organisatie.    

Praktische gegevens

Ritaanvragen en praktische vragen

016/20 53 83 – dav.dispatching@vzwmobiel.be

Lees meer over