Vanaf maandag ‘code oranje’ op alle KU Leuven-campussen

13 oktober 2020 | 17u15 | Gepost door annpeeters
aula
Door het toenemende aantal besmettingen met het coronavirus, schakelt de KU Leuven vanaf maandag 19 oktober over naar ‘code oranje’. Dit geldt voor alle dertien campussen. Daarnaast neemt de universiteit bijkomende maatregelen om het campus- en studentenleven zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Op maandag 21 september gingen nagenoeg alle KU Leuven-campussen van start in ‘code geel’. In de voorbije weken is de viruscirculatie en het aantal vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners in die mate toegenomen dat een overstap naar ‘code oranje’ aangewezen en noodzakelijk is. 

“We hebben er altijd voor geijverd om de onderwijsactiviteiten zoveel mogelijk op de campus te organiseren”, geeft rector Luc Sels aan. “Die code geel was ook van groot belang om nieuwe studenten op een warme manier te verwelkomen en hen de gepaste begeleiding aan te bieden die zo cruciaal is in die eerste weken. Maar nu is het aan het hoger onderwijs om de steden waarin we soms zo massaal aanwezig zijn enigszins te ontlasten, en dit binnen de kaders die we voor het Vlaamse hoger onderwijs hebben uitgewerkt en in lijn met de huidige federale strategie. We moeten nu voorrang geven aan het leerplichtonderwijs. Door meer spreiding van de aanwezigheid op de campus beperken we de virusoverdracht en beschermen we zo diegenen die het meest kwetsbaar zijn voor dit virus."

Vanaf maandag 19 oktober geldt dan ook ‘code oranje’ op alle campussen van de KU Leuven. Dit betekent geen overstap naar volledig digitaal onderwijs. Voor specifiek uitgeruste practica, pc-lokalen en labo’s verandert er niets. Wat betreft de colleges in grotere auditoria, met meer dan 150 zitjes, geldt vanaf maandag 19 oktober een maximumcapaciteit van één op vijf. In aula’s met 60 tot 150 zitplaatsen kunnen 30 studenten aanwezig zijn.

Studentenleven

Daarnaast neemt de KU Leuven enkele bijkomende maatregelen om de veiligheid op de campus zo goed mogelijk te garanderen. Zo opent de universiteit vanaf volgende week in Leuven een afnamecentrum waar studenten zich op afspraak gratis kunnen laten testen. Het centrum is enkel toegankelijk voor studenten die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Verdere communicatie over het afnamecentrum volgt op een later tijdstip. 

“Dankzij deze extra testcapaciteit zullen we sneller kunnen ingrijpen en verdere besmetting voorkomen”, verklaart rector Sels. “Daarnaast blijven we met grote aandacht toezien op een strikte naleving van de veiligheidsvoorschriften. Ik wil nogmaals benadrukken dat de overgrote meerderheid van de studenten de richtlijnen nauwgezet naleeft, waarvoor ik hen zeer dankbaar ben. Helaas is er een kleine minderheid die dat niet doet. Als we ernstige inbreuken vaststellen op de campus, dan zullen we als universiteit streng optreden, in het belang van ieders veiligheid en gezondheid.”

Foto: archiefbeeld

Lees meer over