Tuinarcheologisch onderzoek ontrafelt historische aanleg tuinen van de abdijen Park en Vlierbeek

19 februari 2020 | 16u18 | Gepost door redactie
Tuinarcheologisch onderzoek ontrafelt historische aanleg tuinen van de abdijen Park en Vlierbeek
Momenteel loopt in opdracht van de stad Leuven een tuinarcheologisch onderzoek naar twee tuinen in de beschermde Abdij van Park in Heverlee. Ook voor de tuinen van de Abdij van Vlierbeek in Kessel-Lo gaf de stad onlangs de toelating voor eenzelfde onderzoek. Dit zal deze zomer plaatsvinden. Nu al komen in Heverlee boeiende elementen aan het licht én in Vlierbeek zal je het tuinarcheologisch onderzoek zelf kunnen beleven.
Het bericht Tuinarcheologisch onderzoek ontrafelt historische aanleg tuinen van de abdijen Park en Vlierbeek verscheen eerst op Leuven Actueel.

De idyllische abdijdomeinen van Park en Vlierbeek dateren uit de 12de eeuw en behoren tot de meest waardevolle abdijsites van België. Vanwege de grote erfgoedwaarde werden zowel de gebouwen als de omliggende landschappen met tuinen al lang geleden beschermd.

Tuinarcheologisch onderzoek

Via tuinarcheologisch onderzoek wil de stad de geschiedenis van de abdijtuinen van Park en Vlierbeek doorgronden. Dat vergt heel wat voorbereidend werk. Vooraleer dit onderzoek zelfs maar kan starten, brengen deskundigen met luchtfoto’s, historische plannen en ander archiefmateriaal alles in kaart. Dat levert informatie op over de tuinaanleg in het verleden, de hoogteverschillen, bomen, paden, bloembedden, tuinmuurtjes en decoratieve elementen. Daarna volgt een geofysisch onderzoek. Een speciaal toestel scant de bodem, zónder te moeten graven. Wel worden enkele kleine putjes en sleufjes gemaakt om de resultaten van deze onderzoeken te toetsen.

“Hopelijk levert het tuinarcheologisch onderzoek interessante overblijfselen en bevindingen op waarmee we de aanleg van de abdijtuinen door de eeuwen heen in kaart kunnen brengen. Deze informatie kan dan als leidraad dienen voor nieuwe, maar historisch correct aangelegde abdijtuinen. Zo willen we ons archeologisch erfgoed inventariseren en waarderen”, vertelt schepen van Onroerend Erfgoed Carl Devlies.

Waterpartijen in de Abdij van Park

Het huidige tuinarcheologisch onderzoek in de Abdij van Park situeert zich in de pandtuin, een soort binnentuin, en de verhoogde tuin. De heraanleg van de tuinen kadert binnen de grondige restauratie van de abdijsite. Het tuinarcheologisch onderzoek maakt het mogelijk het tuinontwerp nauw te laten aansluiten bij een bepaalde periode in de geschiedenis van de abdij. De voorlopige resultaten zijn veelbelovend voor de pandtuin. Alles wijst erop dat de tuin was aangelegd met een centrale (water)partij en gekruiste paden: een terugkerend ontwerp in veel abdijen. Putjes en sleufjes kunnen bijkomende informatie opleveren.

Bekijk tuinarcheologisch onderzoek in de Abdij van Vlierbeek

In de toekomst zullen – samen met de restauratie van verschillende gebouwen – ook de tuinen van de Abdij van Vlierbeek heraangelegd worden. “Ook hier zal een tuinarcheologisch onderzoek plaatsvinden ter hoogte van de verschillende tuinen binnen het ommuurde abdijdomein. Dit onderzoek kadert binnen het masterplan dat in 2017 werd opgemaakt voor de volledige abdijsite. De heropbouw van de buitenruimte zal het komende decennium bijdragen aan de majestueuze uitstraling van de site. Zo krijgt de zone voor het gastenkwartier of de ‘Engelsche hof’ weer een bijzondere, romantische inrichting”, vertelt schepen van restauraties Dirk Vansina.

Het archeologisch onderzoek zal in de zomermaanden plaatsvinden ter hoogte van het neerhof, het voorplein, de ‘Engelsche hof’, de parterretuin, de pandtuin en de abtstuin met uitzondering van de boomgaard. Geïnteresseerden kunnen dit tuinarcheologisch onderzoek vrij komen bezichtigen. De concrete data zijn op dit moment nog niet bekend maar zullen later gecommuniceerd worden.

Foto: 3Dsoil

Prent: Harrewijn

Het bericht Tuinarcheologisch onderzoek ontrafelt historische aanleg tuinen van de abdijen Park en Vlierbeek verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over