Tienduizendste compostbak gaat naar Phellice en Benjamin

17 augustus 2021 | 08u51 | Gepost door annpeeters
compostbak
Leuvenaars kunnen compostvaten en -bakken bij de stad kopen aan een voordelige prijs. De stad moedigt daarmee haar inwoners aan om thuis te composteren en zo hun hoeveelheid afval te verminderen. Ondertussen ging de 10.000e compostbak buiten. Het waren Phellice en Benjamin uit Kessel-Lo die bij de dienst stadsreiniging langs kwamen voor die compostbak.

Sinds de aantallen bijgehouden worden, sinds 2008, zijn er maar liefst 10.000 compostbakken én 1.377 compostvaten verkocht. Gemiddeld één op tien Leuvense huishoudens heeft een compostbak of -vat in zijn tuin. En dat is goed nieuws, want gft maakt ongeveer 50 procent uit van de totale huishoudelijke afvalberg. Er valt bij deze fractie dus heel wat winst te halen. Hoe minder gft er moet opgehaald en verwerkt worden, hoe beter voor het milieu.

De voordelen van compost

Composteren is een proces waarbij kleine organismen gft-afval verwerken tot compost. Veel werk vraagt het niet: af en toe het afval omkeren zodat er een goede verluchting is. Verder kun je de natuur zijn gang laten gaan. Compost is goed voor de tuin. Het geeft de bodem meer structuur waardoor die regenwater langer vasthoudt. Compost is ook natuurlijke voeding en door te composteren houden we de interne kringloop van het leven in de tuin in stand. Dood wordt met andere woorden nieuw leven.

Bakken vs. vaten

De houten compostbakken zijn geschikt voor middelgrote en grote tuinen. De stad biedt een zelfbouwpakket aan. Om goed te composteren heb je twee pakketten nodig. Daarmee maak je een bak met een inhoud van 1 m³. Eén pakket kost 5 euro. De compostvaten uit kunststof zijn geschikt voor tuinen kleiner dan 200 m² of voor mensen met weinig tuinafval. De vaten van 280 liter zijn gemaakt van gerecycleerd materiaal en kosten 7,50 euro per vat (met beluchtingsstok). Geïnteresseerden kunnen een compostvat of -bak kopen bij de dienst stadsreiniging

bak

Lees meer over