Studententeam van de KU Leuven en Thomas More bouwt ecologische E racewagen

Titan
Titan, de gloednieuwe elektrische wagen, werd dinsdag door Formula Electric Belgium, een team van ingenieuze studenten, onthuld.

Sinds 2009 bundelen studenten van de KU Leuven en Thomas More de krachten om jaarlijks een elektrische raceauto te bouwen met de nieuwste technologische snufjes. Dit jaar konden ze steunen op een nauwe samenwerking met meer dan 120 bedrijven. Het resultaat: een bolide van minder dan 220 kg die in minder dan 3 seconden accelereert van 0 naar 100 km/u.

Het exemplaar is niet alleen geavanceerder dan de vorige wagens, maar is ook het meest ecologische. Titan is uitgerust met gerecycleerd plastic, ge-3D-printe onderdelen en biologische materialen. Zo blijft de ecologische voetafdruk van Titan beperkt, zoals hun motto 'Green Innovation meets Performance' luidt.

Competitie

In juli en augustus neemt Titan deel aan de Formula Student Competition, de grootste ingenieurscompetitie ter wereld. Schippers vertelt over hun deelname aan de wedstijden in Nederland, Hongarije en Kroatië en schat hun kansen hoog: "Ook dit jaar mikken we weer op de podiumplaatsen", zegt teammanager Remko Schippers.

Zelfrijdend

Het studententeam heeft nog andere pijlen op zijn boog. Ze werken momenteel met man en macht aan een zelfrijdende elektrische racewagen. "Op dit moment hebben we een compleet autonome RC car", zegt Schippers. “De implementatie op een echte wagen zal snel volgen." Hij is ervan overtuigd dat die auto nog meer tot de verbeelding van jongeren zal spreken.

De volgende generatie

De teamleden van Formula Electric Belgium zijn meer dan autobouwers. De competities combineren ze met engagement. "Onze racewagens zijn smaakmakers voor STEM", meent de teammanager. "Wij willen jongeren warm maken voor wetenschap, technologie en hernieuwbare energie." Aan de hand van workshops en evenementen bereikten ze vorig jaar alleen al meer dan 5000 leerlingen en studenten. "Al doende ervaarden ze dat engineering leuk is."

zelfrijdend
Titan
onderdeel
ge-3D-printe onderdelen

Lees meer over