Stad Leuven en partners zetten innovatief warmtebedrijf op

27 februari 2023 | 13u35 | Gepost door annpeeters
Marie Thumas
In de voormalige conservenfabriek Marie Thumas aan de Leuvense Vaart werken de stad Leuven, projectontwikkelaar Revive, Kelvin Solutions en ECoOB aan een innovatief warmtenet dat gebruik maakt van aquathermie, geothermie en zonne-energie.

Door de combinatie van deze duurzame energiebronnen kan de hele omgeving van de Vaart, bij uitbreiding, klimaatneutraal verwarmd en gekoeld worden.

Om het project te realiseren, werd de vennootschap Vaartwarmte opgericht, waarin de stad Leuven en de burgercoöperatie ECoOB mede-eigenaar zijn samen met Kelvin Solutions. De stad Leuven en ECoOB stappen in als partner als het rendement van het project zeker en gekend is, waardoor ze geen ontwikkelingsrisico lopen. Kelvin Solutions startte afgelopen zomer met de eerste proefboring voor de ontwikkeling van het warmtenet. 

Hartwin Leen van Kelvin Solutions is ervan overtuigd dat de samenwerking tussen de stad, de burgercoöperatie en experts in de ontwikkeling van energieprojecten, zal leiden tot een snellere energietransitie. Het innovatieve warmtenet biedt potentieel voor de hele stad en is een cruciale schakel om klimaatneutraal te worden. Het warmtenet wordt zo ontworpen dat het kan uitbreiden naar de omgeving van de Vaart en als energiehub kan dienen om de hele omgeving te verduurzamen.

Energiecoöperatie ECoOB kan op dezelfde manier als stad Leuven participeren in de vennootschap. Zo kunnen inwoners van de Marie Thumas site en andere Leuvenaars mede-eigenaar worden van de energetische installaties en een dividend ontvangen.

Lees meer over