Siertelers schenken bloemen aan rusthuisbewoners

17 maart 2020 | 11u12 | Gepost door redactie
Siertelers schenken bloemen aan rusthuisbewoners
Zowel rusthuisbewoners als siertelers krijgen momenteel zeer zware klappen door de coronacrisis. Als teken van solidariteit schenken vandaag vijf lokale siertelers lentebloemen aan rusthuisbewoners in alle provincies van Vlaanderen. Onder het motto #lenteinuwkot willen de siertelers zo een geurig boeketje, bloemetje of plantje van hoop en vreugde geven aan een grote groep ouderen die door corona afgesloten zijn van bezoekers.
Het bericht Siertelers schenken bloemen aan rusthuisbewoners verscheen eerst op Leuven Actueel.

Met de komst van de lente kent de sierteelt normaal een piekseizoen, maar dit valt nu helemaal stil. Vlaamse siertelers ondervinden zware hinder door het coronavirus. Als gevolg van de verspreiding van het virus in Europa, stortte de import en export van sierteelt in. De verplichte sluiting van bloemenwinkels in het weekend – weekendverkoop die normaal goed is voor 65% van de verkoop – komt daar bovenop. Siertelers verkopen normaal 40% van hun omzet tussen 15 maart en Moederdag, daar waar de totale omzet normaal 590 miljoen euro/jaar bedraagt.

“De coronamaatregelen zijn absoluut noodzakelijk om de gezondheid van ons allen te beschermen, maar dit neemt niet weg dat de impact ervan op sommige groepen en sectoren zoals de sierteelt enorm zwaar weegt. De prijs voor sommige teelten en bloemen is ronduit dramatisch gedaald en surplus producten moeten vernietigd worden”, zegt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond.

#lenteinuwkot
Siertelers weten als geen ander hoe zwaar de impact van corona kan wegen op mensen. Daarom fleuren ze vandaag in iedere Vlaamse provincie rusthuizen op als kleurrijk teken van solidariteit met de bewoners. “Het is een eenvoudig gebaar, maar belangrijk om het gevoel van isolement en angst door corona te verzachten – zeker voor extra kwetsbare groepen zoals onze ouderen.”, zegt Sonja De Becker.  “Als we er in deze tijd, ons goed door willen slaan, dan moeten we allemaal onze verantwoordelijkheid voor elkaar opnemen.”

“De handel van onze producten verloopt nu plots zeer moeilijk. Jammer genoeg kunnen we onze plantjes niet bewaren tot na de crisis. Omdat het nog zo pijnlijk is om de planten, die we met zoveel zorg geteeld hebben, te moeten vernietigen, bedachten we het initiatief om ze tot bij de mensen te brengen die nu eenzaam zijn en hen letterlijk op te fleuren met een bloemetje in huis!!”, vult een van de deelnemende siertelers aan.

De levering van de bloemen gebeurt uiteraard volgens de regels van de kunst. Om geen besmettingsgevaar te veroorzaken zullen de bloemen niet in, maar buiten aan de rusthuizen geleverd worden.

Het bericht Siertelers schenken bloemen aan rusthuisbewoners verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over