Schakelzorgcentrum voor regio Leuven opent maandag 20 april

17 April 2020 | 23u30 | Gepost door redactie
Schakelzorgcentrum voor regio Leuven opent maandag 20 april
Het regionaal schakelzorgcentrum op campus Pellenberg van UZ Leuven opent maandag de deuren. De Vlaamse overheid zette daarvoor woensdag het licht op groen. De stad Leuven werkte de voorbije weken nauw samen met de Leuvense ziekenhuizen, Zorgzaam Leuven, zorgpartners van de eerste lijn en ook met Lubbeek en de andere omliggende gemeenten om het schakelzorgcentrum in te richten. “Dankzij de verenigde krachten van al die partners en de vlotte samenwerkingen hebben we op zo een korte tijd alles in orde kunnen brengen en stonden we klaar voor opening. Daar heeft Vlaanderen nu de goedkeuring voor gegeven,” zegt burgemeester Mohamed Ridouani. Hij werd door de gouverneur aangesteld als voorzitter van de samenwerking tussen de eerstelijnszones, de 14 betrokken gemeenten en de ziekenhuizen.
Het bericht Schakelzorgcentrum voor regio Leuven opent maandag 20 april verscheen eerst op Leuven Actueel.

Een schakelzorgcentrum is een centrum tussen ziekenhuis en thuisverblijf, waar patiënten opgevangen kunnen worden als de druk op de ziekenhuizen toeneemt. Een schakelzorgcentrum laat toe om zoveel mogelijk bedden in het ziekenhuis beschikbaar te houden voor patiënten die dit het meest nodig hebben. Soms moet een uit het ziekenhuis ontslagen COVID-19-patiënt nog minimaal 7 dagen in quarantaine, andere ex-patiënten hebben doorlopende zorg nodig zoals zuurstoftherapie en revalidatietherapie, wat thuis niet altijd mogelijk is. Ook COVID-19-patiënten die niet in het ziekenhuis moeten opgenomen worden, maar ook niet thuis kunnen verblijven, kunnen er terecht, maar enkel op doorverwijzing. Ook om de reguliere ziekenhuiswerking en de behandeling van niet-COVID-19-patiënten opnieuw op te bouwen, is het nodig dat de ziekenhuizen voldoende capaciteit kunnen houden. Veel gewone afdelingen zijn nu immers omgebouwd tot COVID-19-units.

Het regionaal schakelzorgcentrum voor Leuven opent maandag een eerste afdeling, waar 16 (post)COVID-19-patiënten verzorgd kunnen worden. Ook een tweede afdeling met nog eens 16 bedden zal worden klaargemaakt.

De eerstelijnszones Leuven, Leuven Noord en Leuven Zuid hebben samen met Zorgzaam Leuven de voorbije weken hard gewerkt om het nodige zorgpersoneel voor het schakelzorgcentrum te vinden. In nauwe samenwerking met de huisartsenkringen en de thuiszorgdiensten zullen zorgkundigen en verpleegkundigen van de thuiszorg aan de slag gaan in het centrum.

“Alle zorgverleners staan opgeleid klaar om maandag te starten en de eerste patiënt te verwelkomen in ons schakelzorgcentrum. We hebben een prima voorbereiding achter de rug dankzij de inzet van heel veel mensen uit verschillende organisaties en zelfstandige zorgverleners. We zijn blij met de goedkeuring van de Vlaamse overheid”, zegt Bart Tirez, voorzitter van Eerstelijnszone Leuven.

Binnen het operationeel team, onder coördinatie van de stad Leuven, is hard gewerkt om de logistiek, catering en onderhoud op te zetten. Dankzij de samenwerking met verschillende partners en coördinatoren van Zorgzaam Leuven is er op enkele dagen tijd een centrum ingericht dat voldoet aan alle strenge vereisten.

“Er is de voorbije dagen en weken ontzettend hard gewerkt door heel veel mensen”, zegt burgemeester Ridouani. “Dankzij de gezamenlijke inspanningen en de aanwezige expertise in de zorgsector, is alles vlot verlopen, ondanks de soms moeilijke omstandigheden. Daardoor stonden we klaar om te openen eens Vlaanderen besliste dat het mocht.”

“Ons ziekenhuis in Pellenberg kent een lange traditie in de revalidatie van patiënten. Dit schakelzorgcentrum vormt de schakel tussen de dringende opname in het ziekenhuis en het langdurige herstel thuis. Alles staat klaar om deze mensen de best mogelijke zorg te bieden”, aldus Lubbeeks  burgemeester Theo Francken.

Dr. Wim Tambeur, operationeel directeur UZ Leuven is eveneens onder de indruk van het werk dat alle partners de voorbije dagen samen geleverd hebben: “Het schakelzorgcentrum is ondergebracht in een recent vrijgekomen vleugel van revalidatiecentrum Pellenberg en is een ideale locatie om COVID-19-patiënten die langduriger ziek blijven in alle rust te laten herstellen. De ziekenhuizen stellen hun kennis en know how ter beschikking om het centrum opgestart te krijgen. We werken mee aan een leidraad om te bekijken welke patiënten het meeste baat hebben bij een verblijf in een schakelzorgcentrum. Het centrum is een goede aanvulling op de COVID-19-afdelingen die momenteel in campus Gasthuisberg  en het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Leuven operationeel zijn. Daar werden de voorbije weken in sneltempo al intensieve, niet-intensieve diensten en een medium care-afdeling opgericht voor coronapatiënten.”

Eerstelijnszones
Eerstelijnszones zijn opgericht om het werk van lokale overheden, zorg- en hulpverleners beter op elkaar af te stemmen. Zo kunnen alle partners (thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, CAW, huisartsen, kinesisten, apothekers, geestelijke gezondheidzorgorganisaties, patiëntenverenigingen, ervaringsdeskundigen en lokale besturen) een effectieve en kwalitatieve eerstelijnszorg garanderen. Leuven en deelgemeenten vormen de eerstelijnszone Leuven. De zone Leuven Noord omvat Boortmeerbeek, Haacht, Rotselaar, Holsbeek, Keerbergen en Tremelo. De zone Leuven Zuid bestaat uit Kortenberg, Herent, Bertem, Huldenberg, Oud-Heverlee, Bierbeek en Lubbeek. Het schakelzorgcentrum kan patiënten van al deze gemeenten opvangen.

Het bericht Schakelzorgcentrum voor regio Leuven opent maandag 20 april verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over