PVDA pleit voor oprichting Leuvens noodfonds

25 maart 2020 | 16u36 | Gepost door redactie
PVDA pleit voor oprichting Leuvens noodfonds
PVDA pleit voor de oprichting van een Leuvens noodfonds voor de strijd tegen corona. De kosten van de crisis mogen volgens de linkse partij niet op de werkende bevolking worden afgewenteld. “Het is belangrijk dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen”, zegt Line De Witte. Daarnaast vraagt de PVDA ook een symbolische bijdrage van de gemeenteraadsleden zelf.
Het bericht PVDA pleit voor oprichting Leuvens noodfonds verscheen eerst op Leuven Actueel.

PVDA Leuven wil het stadsbestuur van Leuven feliciteren met haar kordate, serene en sociale aanpak van deze crisis en pleit in één beweging ook voor een Leuvens noodfonds. “We steunen ten volle alle positieve maatregelen van dit stadsbestuur ter bestrijding van dit virus”, zegt gemeenteraadslid Line De Witte. “Maar daarnaast willen we ook enkele constructieve voorstellen doen en opkomen voor zij die vandaag het hardst getroffen worden door dit virus. Dat zijn de werknemers, de kleine zelfstandigen en de meest kwetsbare inwoners van onze stad. De kosten van deze crisis mogen niet opnieuw bij hen terecht komen. Daarom pleiten wij voor de oprichting van een noodfonds waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.”

De grote bijdrage zou er volgens PVDA moeten komen via een oppervlaktetaks en drijfkrachttaks op grote bedrijven op het Leuvense grondgebied zoals AB Inbev, KBC en Imec. Zo’n bijdrage bestaat vandaag al in 10 van de 12 centrumsteden en zou in Leuven naar schatting maar liefst 5 miljoen euro kunnen opbrengen. Daarnaast vraagt de PVDA ook een symbolische bijdrage van de gemeenteraadsleden zelf. “De commissievergaderingen verlopen omwille van het besmettingsgevaar via mail. Maar bepaalde gemeenteraadsleden lijken daarvan gebruik te maken om zich plots op elke commissie in te tekenen en een vergoeding te ontvangen. Daarom stelt de PVDA voor om die vergoedingen in deze uitzonderlijke situatie door te storten naar het noodfonds.”

Het bericht PVDA pleit voor oprichting Leuvens noodfonds verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over