Protest tegen lezing Dries Van Langenhove op Ladeuzeplein

28 februari 2024 | 22u38 | Gepost door redactie
Van Langenhove
De lezing van Dries Van Langenhove voor studentenvereniging NSV in Leuven is -ondanks het aangekondigd protest- rustig kunnen verlopen.

De groep Geen Fascisme in Ons Le(u)ven lanceerde onlangs een petitie om Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild & Vrienden, te weren uit Leuven. "NSV is als studentenorganisatie verbonden met het Vlaams Belang en heeft een racistisch en doorheen haar geschiedenis gewelddadig karakter. In 2023 nodigde ze de neofascist Martin Sellner uit aan de KU Leuven, een figuur die plannen heeft voor massale en gedwongen 'remigratie' en daarmee in Duitsland grote bezorgdheid en massale betogingen tegen racisme en discriminatie uitlokt", klonk het bij de organisatie achter de petitie. De lezing van Van Langenhove ging echter gewoon door.

Waar even gevreesd werd voor problemen tijdens een betoging, verliep alles vreedzaam. "Een 150-tal mensen zakte af naar het Ladeuzeplein en bleef daar ook tijdens hun protest. Nadien heeft die groep zich terug verspreid en dit zonder enig probleem", bevestigt Leuvens politiewoordvoerder Mathieu Caudron. De vorige keer dat Van Langenhove in Leuven was, voor de lezing van de bovengenoemde Sellner, werd hij nog belaagd door linkse tegenbetogers.

Lees meer over