Dries Van Langenhove belaagd door linkse tegenbetogers: politie schrijft verschillende pv's uit

19 April 2023 | 22u29 | Gepost door redactie
DVL

De lezing van de extreemrechtse Oostenrijkse politicus Martin Sellner heeft voor de nodige commotie gezorgd de afgelopen weken. Woensdagavond gaf de Oostenrijker een lezing in het Pedagogisch Instituut Leo XIII in de Andreas Vesaliusstraat in Leuven. De aanwezigheid van rechtse volgelingen bracht ook volk uit de linkse politieke hoek op de been.

Eerst mocht het evenement niet doorgaan van de KUL omdat de lezing in hun gebouwen plaatsvond, maar dat was buiten de burgerlijke rechtbank gerekend. Studentenvereniging NSV! Leuven haalde gelijk aangezien de rechtbank oordeelde dat de vrijheid van meningsuiting moest gerespecteerd worden. Uiteindelijk mocht de extreemrechtse politicus toch ontvangen worden. Dat gegeven bracht ook een tegenbetoging uit linkse hoek met zich mee.

"Voormalig parlementslid Dries Van Langenhove werd belaagd door enkele manifestanten uit linkse hoek. Er werd proces-verbaal opgesteld ten opzichte van de betrokkenen", bevestigt Mathieu Caudron, woordvoerder van de Leuvense politie. Van Langenhove heeft al aangegeven om te overwegen om klacht in te dienen.

"De lezing zelf lokte een zestigtal mensen, de tegenbetoging zo'n veertig mensen. Op het duw-en trekwerk ten opzichte van Dries Van Langenhove na, waren er geen incidenten te noteren. Zo rond 22 uur was de lezing gedaan. Nadien werden er geen problemen meer geconstateerd", aldus Caudron.

Lees meer over