Peukenzuiltjes zijn een succes

peukenzuiltjes
In de strijd tegen de sigarettenpeuk bevestigde stad Leuven in mei vorig jaar 58 peukenzuiltjes aan openbare vuilnisbakken in het centrum van de stad. Rokers kunnen hun peuk hierin gooien. Met de peukenzuiltjes wil het stadsbestuur het aantal sigarettenpeuken op de grond terugdringen. En dat lukt. Uit een steekproef blijkt dat er vorige maand zo’n zevenduizend peuken in de twaalf zuiltjes in de Diestsestraat belandden en dus niet langer op de grond. De komende maanden zal de stad nog veertig extra zuiltjes installeren.

"We stelden vast dat er heel wat peuken op de grond belandden. Daarom plaatsten we in de lente van vorig jaar peukenzuiltjes. De kleine witte tubes aan de vuilnisbakken nemen niet veel plaats in en rokers kunnen er makkelijk hun peuk in kwijt", vertelt schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens.

Zevenduizend peuken in de afgelopen maand
En de peukenzuiltjes blijken effectief. "Uit een steekproef blijkt dat er in de afgelopen maand zo’n zevenduizend peuken belandden in de twaalf zuiltjes in de Diestsestraat”, vertelt een trotse schepen. “We verwachten dat rokers de komende maanden nog beter de weg zullen vinden naar de zuiltjes en het aantal peuken in de zuiltjes nog zal toenemen.”

Dat is goed nieuws voor het milieu. Peuken zijn immers erg vervuilend en giftig. Het duurt twee tot vijftien jaar vooraleer een peuk is afgebroken. Bovendien belanden heel wat peuken in waterlopen en vergiftigen zo de vissen en de natuur. Maar ook de straten en pleinen zijn properder. Bovendien hebben de straatvegers meer tijd om de straat elders proper te houden want het oprapen van sigarettenpeuken is erg arbeidsintensief.

Nog veertig extra zuilen
De komende maanden zal de stad nog veertig extra peukenzuilen plaatsen in het centrum en later eventueel ook op andere locaties. De stad onderzoekt momenteel ook of peuken gerecycleerd kunnen worden. "Peuken zijn gevaarlijk voor dieren en slecht voor het milieu, dus eigenlijk is het evident dat je ze niet zomaar op de grond gooit. We roepen nogmaals op om geen peuken op de grond te gooien. Wie dat toch doet, riskeert een GAS-boete tot 350 euro", laat de schepen nog weten.

Peukenplan
De peukenzuiltjes zijn één van de maatregelen die de stad neemt om het aantal peuken op de grond terug te dringen. Eerder verdeelde de stad ook al duizend zakasbakken en spraken gemeenschapswachten, wijkinspecteurs en zwerfvuilvrijwilligers zo'n 1.500 rokers op straat aan om hen te sensibiliseren hun peuk niet op de grond te gooien.

Peuken in parken

In de Leuvense parken is er nog een probleem met weggegooide peuken. “We zijn tevreden met de inspanningen die het stadsbestuur levert om het aantal sigarettenpeuken in het straatbeeld te verminderen. Niettemin zien we toch nog een werkpuntje: tijdens onze lenteschoonmaak twee weken geleden konden we zélf vaststellen dat sommige pleinen zoals het Sluispark momenteel meer weg lijken te hebben van een openbare asbak dan van een grasveld. Met de zomer in aantocht zal dit probleem er helaas wellicht niet beter op te worden. Daarom vragen we het stadsbestuur om de komende weken specifieke aandacht te besteden aan dit probleem. Misschien is het een goed moment om nog eens zakasbakken uit te delen, zoals in het verleden reeds gedaan werd?”, zegt Debby Appermans van N-VA Leuven. 

Lees meer over