Oudejaarsnacht in Leuven: een overzicht

1 januari 2020 | 16u42 | Gepost door redactie
Oudejaarsnacht in Leuven: een overzicht
In de nacht van oud op nieuw zette de Leuvense politie 20 extra manschappen in om toezicht te houden tijdens de festiviteiten doorheen de stad. Vooral de Countdown op de Oude Markt trok heel wat volk. De politie hield een oogje in het zeil terwijl 11.000 feestvierders samen de start van 2020 vierden. De politieploegen […]
Het bericht Oudejaarsnacht in Leuven: een overzicht verscheen eerst op Leuven Actueel.

In de nacht van oud op nieuw zette de Leuvense politie 20 extra manschappen in om toezicht te houden tijdens de festiviteiten doorheen de stad. Vooral de Countdown op de Oude Markt trok heel wat volk. De politie hield een oogje in het zeil terwijl 11.000 feestvierders samen de start van 2020 vierden. De politieploegen konden enkele schermutselingen in de kiem smoren en een medische post ter plaatse verzorgde een paar lichte verwondingen. De sfeer was uitgelaten en grote incidenten bleven uit.

Vuurwerk

Er werd opvallend minder vuurwerk afgeschoten dan in het verleden. Toch hield niet iedereen zich aan het vuurwerkverbod. Zo kreeg de Leuvense politie 12 meldingen over vuurwerk en werden er 15 inbreuken vastgesteld waarvoor telkens proces-verbaal opgesteld werd. De eerste overtreders speelden in de namiddag al met vuur en kregen meteen een GAS-boete. Het merendeel van de inbreuken werden in het stadscentrum vastgesteld door de voetpatrouilles van de politie. Het vuurwerk werd telkens in beslag genomen. De politie kon niet overal tegelijk zijn, maar de meldingen van buurtbewoners en de algemene daling in het gebruik van vuurwerk tonen alvast aan dat het bewustzijn groeit en mensen naar alternatieven zoeken om het nieuwe jaar zowel veilig als feestelijk in te zetten.

Dronkenschappen

Er werd uitbundig geklonken en 12 feestvierders keken te diep in het glas, veroorzaakten overlast en mochten de rest van nieuwjaarsnacht in de cel doorbrengen.

Verkeer

De Verkeersdienst hield ondertussen een alcoholactie op de Mechelsesteenweg en later in de nacht op de Naamsestraat. Ze lieten 129 bestuurders blazen waarvan er twee teveel gedronken hadden. Het betroffen allebei bestuurders zonder verblijfplaats in België waardoor ze meteen de boete voorgeschoteld kregen. De ene betaalde de onmiddellijke inning van 1260 euro maar de andere kon niet betalen waardoor zijn voertuig getakeld werd.

Een 24-jarige Leuvense fietsster met een glas teveel op kwam in de Maria-Theresiastraat ten val. Ze werd met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis en de politie stelde proces-verbaal op.

Op de Vuurkruisenlaan werd een fietser licht aangereden. De 20-jarige man uit Lubbeek fietste voorbij het rode verkeerslicht terwijl er net een auto aangereden kwam. Een veertiger uit Boutersem kon de fietser niet meer ontwijken en het kwam tot een lichte aanrijding. Gelukkig werd er niemand gewond en was er enkel stoffelijke schade. De politie kwam ter plaatse en de fietser bleek teveel gedronken te hebben. Er werd een proces-verbaal opgemaakt en de fiets werd ingehouden.

Inbraken

In de nacht van oud op nieuw werd een inbreker door een bewoner betrapt in de Pieter Nollekensstraat in Kessel-lo. Omstreeks half tien ’s avonds werden de bewoners opgeschrikt door een luide slag. Toen een bewoner ging kijken stond hij oog in oog met een inbreker die op het punt stond opnieuw met een ijzeren staaf tegen de deur te slagen. De inbreker nam meteen de vlucht en klom over een muur. De politie werd verwittigd maar kon de inbreker niet meer aantreffen.

In de nacht van oud op nieuw werd een inbreker door bewoners betrapt in de Philipslaan in Leuven. Iets na middernacht werden de bewoners van een woning opgeschrikt door een inbreker die probeerde om het schuifraam open te breken. Toen de inbreker de bewoners zag nam hij dadelijk de vlucht. De politie werd verwittigd maar kon de inbreker niet meer aantreffen.

In de Spaanse Burchtlaan in Leuven werd ingebroken terwijl de bewoners afwezig waren. Toen de bewoners terug thuiskwamen na een nieuwjaarsfeest, merkten ze de inbraak op. De inbrekers hadden een kelderraam opengebroken en gingen aan de haal met juwelen.

De politie stelde telkens proces-verbaal op.

Het bericht Oudejaarsnacht in Leuven: een overzicht verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over